fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięce placki warzywne

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41925fa7-baf7-4110-9944-074b7e032cb3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięce placki warzywne

Przygotowanie

  • Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy
  • Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody
  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem)
  • Do miski z warzywami dodajemy jaja oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Łyżką nakładamy na patelnię porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Pomidorki i oliwki kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy placki i dekorujemy koperkiem, szczypiorkiem, ketchupem, oliwkami i pomidorkami (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (90 g)
  • Oliwki czarne (36 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Ketchup (15 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Szczypior (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa

Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie lekko zarumienione) Cukinię kroimy w plastry Pomidorki…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięcia z jajem sadzonym

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka) Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt noska i nóżek Na kanapkę nakładamy jajo,…

WIĘCEJ >

Żeberka duszone w kapuście

Mięso dokładnie oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut Dolewamy bulion i…

WIĘCEJ >

Capresse

Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy na przemian na talerzu w okrąg Całość posypujemy posiekaną zieleniną, oliwkami oraz orzechami i skrapiamy tłuszczem

WIĘCEJ >