fbpx
logo
Szukaj
open close

Pancake – truskawkowy słonecznik

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c977decca-64e9-489b-bd08-725f10dd9b43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pancake – truskawkowy słonecznik

Przygotowanie

  • Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji
  • Dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut
  • Z truskawek usuwamy szypułki, wycinamy małe kółka na kształt rumieńców, a pozostałe truskawki kroimy w plastry
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Kiwi obieramy i wycinamy kawałki na kształt łodygi i listków
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy placki po ok. 1 minutę z każdej strony
  • Usmażone pancakesy układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Banan (40 g)
  • Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Borówka (24 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Kiwi (20 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami

Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Włoski omlet z kurczakiem

Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – miś

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt głowy misia i uszek Uszka smarujemy tłuszczem Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt oczek i noska Marchew obieramy i wycinamy z niej kółka Z oliwek wycinamy małe kawałki…

WIĘCEJ >

Paszteciki z wieprzowiną

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu wyparowania wody) Następnie smażymy cebulę jeszcze przez ok. 2-3 minuty…

WIĘCEJ >