Pancake – truskawkowy słonecznik
Pancake – truskawkowy słonecznik
Przygotowanie
- Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
- Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji
- Dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut
- Z truskawek usuwamy szypułki, wycinamy małe kółka na kształt rumieńców, a pozostałe truskawki kroimy w plastry
- Banana obieramy i kroimy w plastry
- Kiwi obieramy i wycinamy kawałki na kształt łodygi i listków
- Rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy placki po ok. 1 minutę z każdej strony
- Usmażone pancakesy układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych pancakesów.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Truskawka (80 g)
- Jogurt naturalny (75 g)
- Banan (40 g)
- Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Borówka (24 g)
- Cukier trzcinowy (20 g)
- Kiwi (20 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Żeberka z ziemniakami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Żeberka kroimy w paski (w zależności od tego, jak duże chcemy mieć kawałki) i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę Do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę
WIĘCEJ >