fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pancake – truskawkowy słonecznik

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c977decca-64e9-489b-bd08-725f10dd9b43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pancake – truskawkowy słonecznik

Przygotowanie

  • Z lodówki wyciągamy jaja, mleko oraz jogurt i odstawiamy na ok. 15-20 minut, tak aby osiągnęły temp. pokojową
  • Do jogurtu wsypujemy sodę, mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji
  • Dodajemy pozostałe składniki i dalej miksujemy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut
  • Z truskawek usuwamy szypułki, wycinamy małe kółka na kształt rumieńców, a pozostałe truskawki kroimy w plastry
  • Banana obieramy i kroimy w plastry
  • Kiwi obieramy i wycinamy kawałki na kształt łodygi i listków
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy placki po ok. 1 minutę z każdej strony
  • Usmażone pancakesy układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych pancakesów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Truskawka (80 g)
  • Jogurt naturalny (75 g)
  • Banan (40 g)
  • Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Borówka (24 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Kiwi (20 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z ziemniakami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Żeberka kroimy w paski (w zależności od tego, jak duże chcemy mieć kawałki) i przenosimy do naczynia żaroodpornego Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę Do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru Ustawiamy tryb Low (1) na 4 godz. Po tym czasie ugotowane składniki blendujemy na zupę

WIĘCEJ >