Dziecięcy pancakes – truskawkowe słoneczko
Dziecięcy pancakes – truskawkowe słoneczko
Przygotowanie
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i rodzynkami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
- Rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry
- Z nektarynki wycinamy kawałki (brwi, nos, usta i promienie)
- Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt słoneczka (tak jak na załączonym obrazku)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Maślanka (310 g)
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Nektarynka (230 g)
- Truskawka (160 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Rodzynki (32 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z patelni z serem i chorizo
Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki…
WIĘCEJ >Jajecznica z żółtek na pieczarkach
Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło…
WIĘCEJ >Ciasto jogurtowo-bananowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy…
WIĘCEJ >