fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy pancakes – truskawkowe słoneczko

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdab22415-6591-48b4-91d1-c287227150ea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięcy pancakes – truskawkowe słoneczko

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i rodzynkami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry
  • Z nektarynki wycinamy kawałki (brwi, nos, usta i promienie)
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy owocami na kształt słoneczka (tak jak na załączonym obrazku)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Nektarynka (230 g)
  • Truskawka (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Rodzynki (32 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z patelni z serem i chorizo

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej) Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło…

WIĘCEJ >

Ciasto jogurtowo-bananowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o boku 20 cm) i wykładamy papierem do pieczenia Banany obieramy, przenosimy do miski i rozgniatamy Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier, dodajemy…

WIĘCEJ >