fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karaiby na śniadanie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc935d3a9-9c73-4b41-9921-89349529c622
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Karaiby na śniadanie

Przygotowanie

Palmy

  • Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry przypominjące liście palmy
  • Banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku

Pirat

  • Pomidora kroimy na kawałki w kształcie pirackiej czapki
  • Z sera wycinamy kółka i gwiazdki
  • Ogórka kroimy w plaster
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej pasek i litery Y, A, R, R, R
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
  • Jajo przenosimy na talerz, posypujemy przyprawami i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku

Statek

  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Chleb pytlowy kroimy na pół
  • Chleb żytni kroimy na dwa, różnej wielkości trójkąty
  • Z sera żółtego wycinamy kółka
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkąt
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt statku, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Palmy

  • Banan (120 g)
  • Kiwi (75 g)
  • Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (20 g)
  • Rodzynki (5 g)

Pirat

  • Jajo kurze (51 g)
  • Pomidor (20 g)
  • Ser żółty (7 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Marchew (5 g)
  • Borówka (2 g)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka czerwona (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Statek

  • Ogórek długi (40 g)
  • Chleb żytni na zakwasie (35 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (15 g)
  • Ser żółty (2 g)
  • Ser twarogowy krowi (2 g)
  • Marchew (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Chorizo z marchewką

Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut

WIĘCEJ >