fbpx
logo
Szukaj
open close

Karaiby na śniadanie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc935d3a9-9c73-4b41-9921-89349529c622
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Karaiby na śniadanie

Przygotowanie

Palmy

  • Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry przypominjące liście palmy
  • Banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku

Pirat

  • Pomidora kroimy na kawałki w kształcie pirackiej czapki
  • Z sera wycinamy kółka i gwiazdki
  • Ogórka kroimy w plaster
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej pasek i litery Y, A, R, R, R
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
  • Jajo przenosimy na talerz, posypujemy przyprawami i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku

Statek

  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Chleb pytlowy kroimy na pół
  • Chleb żytni kroimy na dwa, różnej wielkości trójkąty
  • Z sera żółtego wycinamy kółka
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkąt
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt statku, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Palmy

  • Banan (120 g)
  • Kiwi (75 g)
  • Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (20 g)
  • Rodzynki (5 g)

Pirat

  • Jajo kurze (51 g)
  • Pomidor (20 g)
  • Ser żółty (7 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Marchew (5 g)
  • Borówka (2 g)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka czerwona (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Statek

  • Ogórek długi (40 g)
  • Chleb żytni na zakwasie (35 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (15 g)
  • Ser żółty (2 g)
  • Ser twarogowy krowi (2 g)
  • Marchew (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dziecięce pancakes – renifer i miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i miętą) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca kanapka z serem, czekoladą i owocami

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu Dodajemy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu (…)

WIĘCEJ >

Dziecięce pancakes – miś i sówka

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta (…)

WIĘCEJ >

Dziecięce gofry

W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę (…)

WIĘCEJ >

Bułka dziecięca – myszka

Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w (…)

WIĘCEJ >