fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karaiby na śniadanie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc935d3a9-9c73-4b41-9921-89349529c622
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Karaiby na śniadanie

Przygotowanie

Palmy

  • Kiwi obieramy i kroimy na pół plastry przypominjące liście palmy
  • Banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt palmy, tak jak na załączonym obrazku

Pirat

  • Pomidora kroimy na kawałki w kształcie pirackiej czapki
  • Z sera wycinamy kółka i gwiazdki
  • Ogórka kroimy w plaster
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej pasek i litery Y, A, R, R, R
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
  • Jajo przenosimy na talerz, posypujemy przyprawami i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku

Statek

  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Chleb pytlowy kroimy na pół
  • Chleb żytni kroimy na dwa, różnej wielkości trójkąty
  • Z sera żółtego wycinamy kółka
  • Marchew obieramy i wycinamy trójkąt
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt statku, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 20
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Palmy

  • Banan (120 g)
  • Kiwi (75 g)
  • Granola owsiana z orzechem włoskim i czekoladą (20 g)
  • Rodzynki (5 g)

Pirat

  • Jajo kurze (51 g)
  • Pomidor (20 g)
  • Ser żółty (7 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Marchew (5 g)
  • Borówka (2 g)
  • Ogórek długi (1 g)
  • Papryka czerwona (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Statek

  • Ogórek długi (40 g)
  • Chleb żytni na zakwasie (35 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (15 g)
  • Ser żółty (2 g)
  • Ser twarogowy krowi (2 g)
  • Marchew (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka gryczana z makrelą

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę Gotujemy 8 min i przekładamy na sito Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Grzanki z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba oraz pomidorki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy…

WIĘCEJ >