Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony.
- Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku.
- Czekamy, aż przestygnie i wrzucamy do kielicha blendera.
- Dodajemy do blendera ugotowane piersi z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, sól, tymianek i miksujemy wszystko na gładką masę.
- Posypać kiełkami brokuła.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Pasztet można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (400 g)
- Indyk wątróbka (300 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (60 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Bulion mięsny (30 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Kiełki brokułu (8 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Tymianek suszony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety mielone z karczku – soczyste
Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…
WIĘCEJ >Pieczona świąteczna szynka
Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z sosem bolognese
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >