Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Przygotowanie
- Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony.
- Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku.
- Czekamy, aż przestygnie i wrzucamy do kielicha blendera.
- Dodajemy do blendera ugotowane piersi z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, sól, tymianek i miksujemy wszystko na gładką masę.
- Posypać kiełkami brokuła.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pasztet można przechowywać w lodówce do trzech dni. Propozycja podania: z kiełkami brokułu, słupkami surowej marchwi, ogórkiem kiszonym i jabłkami.
Autor
Lista składników
- Wątróbka drobiowa (ok. 300 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 2 małe ugotowane piersi kurczaka (400 g)
- 1 ugotowana marchewka (60 g)
- 1 ugotowana pietruszka (80 g)
- ⅓ ugotowanego selera (ok. 60 g)
- 1 lub 2 łyżki rosołu (30 ml)
- ½ łyżeczki soli (3 g)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku (ok. 1 g)
- 1 garść kiełków brokuła (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina azjatycka
Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…
WIĘCEJ >Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >