fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z wątróbką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabbbb5a2-7e51-4bdc-81f3-0677aaee1c1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z wątróbką

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Cebula oraz mięso powinny puścić soki i dusić się we własnym sosie pod przykryciem przez ok. 1,5-2 godz. (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody)
  • Co ok. 20-30 minut mieszamy zawartość patelni
  • Wątróbkę kroimy na części, dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 15 minut
  • Całość odstawiamy do ostygnięcia na ok. 2 godz. (a nawet na całą noc)
  • Następnie blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Dodajemy przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem, a następnie przenosimy do niej masę i równomiernie rozkładamy (do wysokości ok. 3/4 formy, ponieważ pasztet podczas pieczenia urośnie)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wbijamy w pasztet patyk do szaszłyka i sprawdzamy czy jest suchy, jeśli tak – pasztet jest gotowy
  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (1000 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (500 g)
  • Indyk wątróbka (500 g)
  • Cebula (420 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Sól kłodawska (15 g)
  • Pieprz czarny (6 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (6 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Tymianek suszony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka - keksówka, Nóż, Patelnia - głęboka, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Prosty pasztet

Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z grzybami

Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone (…)

WIĘCEJ >

Pasztet warzywny

Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Ugotowane warzywa przepuszczamy przez (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła

Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >