fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z wątróbką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cabbbb5a2-7e51-4bdc-81f3-0677aaee1c1f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet z wątróbką

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Cebula oraz mięso powinny puścić soki i dusić się we własnym sosie pod przykryciem przez ok. 1,5-2 godz. (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody)
  • Co ok. 20-30 minut mieszamy zawartość patelni
  • Wątróbkę kroimy na części, dodajemy na patelnię i dusimy przez ok. 15 minut
  • Całość odstawiamy do ostygnięcia na ok. 2 godz. (a nawet na całą noc)
  • Następnie blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy
  • Dodajemy przyprawy oraz wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem, a następnie przenosimy do niej masę i równomiernie rozkładamy (do wysokości ok. 3/4 formy, ponieważ pasztet podczas pieczenia urośnie)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wbijamy w pasztet patyk do szaszłyka i sprawdzamy czy jest suchy, jeśli tak – pasztet jest gotowy
  • Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (1000 g)
  • Boczek wieprzowy (surowy) (500 g)
  • Indyk wątróbka (500 g)
  • Cebula (420 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Sól kłodawska (15 g)
  • Pieprz czarny (6 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (6 g)
  • Majeranek suszony (6 g)
  • Tymianek suszony (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Foremka - keksówka, Nóż, Patelnia - głęboka, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z brzoskwinią i migdałami

Do garnka wsypujemy płatki oraz cukier, dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości płatków) Brzoskwinię kroimy w kostkę (pestkę usuwamy) Owsiankę przenosimy do misek, a…

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem i bakłażanem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…

WIĘCEJ >