fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d1a5645-64bf-4e2d-a066-835472ab2cf3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz.
  • Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  • Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy jajko i przyprawiamy
  • Dokładnie mieszamy
  • Gotową masę wlewamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 80 minut, a następnie studzimy w wyłączonym piekarniku

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pasztet z grzybami przechowujemy w lodówce przez 4-5 dni.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Pasztet można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cebula biała (100 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 4 sztuki wątróbki indyczej (300 g)
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • Karkówka wieprzowa (200 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (75 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • 6 liści sałaty masłowej (30 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z serem kozim

Paprykę, bakłażana i ser kroimy w kostkę. Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W żaroodpornym naczyniu układamy wszystkie warzywa i ser, dodajemy kozieradkę i odrobinę solimy.  Całość polewamy rozpuszczonym wcześniej olejem kokosowym i wstawiamy do…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z jarmużem

Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >