Pasztet z grzybami
Pasztet z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
- Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz.
- Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
- Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy jajko i przyprawiamy
- Dokładnie mieszamy
- Gotową masę wlewamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 80 minut, a następnie studzimy w wyłączonym piekarniku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Autor
Lista składników
- Indyk wątróbka (300 g)
- Wieprzowina karkówka (200 g)
- Pomidor (świeży) (170 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Podgrzybek suszony (40 g)
- Sałata masłowa (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…
WIĘCEJ >Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >