fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d1a5645-64bf-4e2d-a066-835472ab2cf3

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz.
  • Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  • Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy jajko i przyprawiamy
  • Dokładnie mieszamy
  • Gotową masę wlewamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 80 minut, a następnie studzimy w wyłączonym piekarniku

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pasztet z grzybami przechowujemy w lodówce przez 4-5 dni.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Pasztet można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cebula biała (100 g)
  • 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
  • 4 sztuki wątróbki indyczej (300 g)
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • Karkówka wieprzowa (200 g)
  • 3 łyżki smalcu gęsiego (75 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • 6 liści sałaty masłowej (30 g)
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanie (sowy) panierowane w kokosie na sałacie

Grzyby: Sowy oczyszczamy Jajko wybijamy do głębokiego talerza Solimy, pieprzymy Roztrzepujemy jajka widelcem lub rózgą W drugi głęboki talerz wsypujemy wiórki kokosowe Wkładamy grzyby w jajko, obracamy i przekładamy w wiórki kokosowe i obracamy Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z jabłkiem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli…

WIĘCEJ >