Pasztet z grzybami
Pasztet z grzybami
Przygotowanie
- Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
- Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz.
- Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
- Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy jajko i przyprawiamy
- Dokładnie mieszamy
- Gotową masę wlewamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 80 minut, a następnie studzimy w wyłączonym piekarniku
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego codziennego jadłospisu – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pasztet z grzybami przechowujemy w lodówce przez 4-5 dni.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Pasztet można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 1 cebula biała (100 g)
- 1 jajko kurze roz. M (ok. 51 g)
- 4 sztuki wątróbki indyczej (300 g)
- 40 g suszonych podgrzybków
- Karkówka wieprzowa (200 g)
- 3 łyżki smalcu gęsiego (75 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- 6 liści sałaty masłowej (30 g)
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 1 pomidor (170 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona dorada z gotowanym topinamburem
Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Filet z perliczki z purée marchewkowo – estragonowym i sosem z suszonych grzybów
Purée Obieramy marchew i ziemniaka Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 min Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pół obranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >