fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d1a5645-64bf-4e2d-a066-835472ab2cf3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet z grzybami

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz.
  • Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  • Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy jajko i przyprawiamy
  • Dokładnie mieszamy
  • Gotową masę wlewamy do nasmarowanego naczynia żaroodpornego
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C przez około 80 minut, a następnie studzimy w wyłączonym piekarniku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Pasztet możemy przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (300 g)
  • Wieprzowina karkówka (200 g)
  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Ogórek kiszony (120 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Smalec z gęsi (48 g)
  • Podgrzybek suszony (40 g)
  • Sałata masłowa (40 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >