fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5d4c93f-6e78-40c2-9c10-895386f0fe70-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Przygotowanie

Pasztet:

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godziny
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3-5 minut 
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Wątróbkę kroimy w grubą kostkę/kawałki i dodajemy do masy 
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Dodajemy jajka
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 minut  
  • Przygotowujemy blaszkę „keksówkę” wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy plastry wędzonki
  • Na mięso kładziemy masę mieloną
  • Jeśli zostało nam boczku to kładziemy na wierzchu masy mielonej
  • Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni
  • Pieczemy 60 minut
  • Wyjmujemy pasztety z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimne pasztety do lodówki na 12 godzin
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry

Marmolada cebulowa:

  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
  • Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę  
  • W garnku rozgrzać masło
  • Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
  • Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
  • Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie przewrócić z wrażenia :p )  
  • Dolać ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodać miód
  • Gotować 2 minuty
  • Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
  • Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku 
  • Przykryć, gotować kolejne 10 minut
  • Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
  • Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać , gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego – więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetu wieprzowego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 23
Porcje: 10
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

Pasztet

  • Wieprzowina łopatka (2000 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (400 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Indyk wątróbka (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Marchew (135 g)
  • Smalec z gęsi (100 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Podgrzybek (świeży) (20 g)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Marmolada cebulowa

  • Cebula czerwona (400 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Ocet balsamiczny (100 ml)
  • Woda (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >