logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5d4c93f-6e78-40c2-9c10-895386f0fe70

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5d4c93f-6e78-40c2-9c10-895386f0fe70

Przygotowanie

Pasztet:

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godziny
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3-5 minut 
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Wątróbkę kroimy w grubą kostkę/kawałki i dodajemy do masy 
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Dodajemy jajka
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 minut  
  • Przygotowujemy blaszkę „keksówkę” wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy plastry wędzonki
  • Na mięso kładziemy masę mieloną
  • Jeśli zostało nam boczku to kładziemy na wierzchu masy mielonej
  • Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni
  • Pieczemy 60 minut
  • Wyjmujemy pasztety z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimne pasztety do lodówki na 12 godzin
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry

Marmolada cebulowa:

  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
  • Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę  
  • W garnku rozgrzać masło
  • Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
  • Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
  • Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie przewrócić z wrażenia :p )  
  • Dolać ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodać miód
  • Gotować 2 minuty
  • Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
  • Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku 
  • Przykryć, gotować kolejne 10 minut
  • Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
  • Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać , gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa 

Rady dietetyka

Na AIP należy pominąć pieprz i ziele angielskie

Uwagi

Świeży tymianek trzeba poobrywać lub porozcierać w dłoniach, żeby tylko listki dać do pasztetu bez łodyg, bo nie da się później pokroić pasztetu

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Pasztet:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ⅓ selera
  • 2 garści rozmrożonych lub świeżych grzybów (maślaki, podgrzybki lub borowiki)
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 400 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 główka czosnku
  • 100 g smalcu  
  • 4-6 liści laurowych
  • 5-8 kulek ziela angielskiego 
  • tymianek 2 gałązki świeżego lub łyżka suszonego 
  • sól, pieprz

Marmolada:

  • 4 średnie czerwone cebule
  • 1 gruszka
  • 100 ml octu balsamicznego
  • sól 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 łyżka miodu

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone (…)

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne (…)

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl