fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5d4c93f-6e78-40c2-9c10-895386f0fe70-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Przygotowanie

Pasztet:

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godziny
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3-5 minut 
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Wątróbkę kroimy w grubą kostkę/kawałki i dodajemy do masy 
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Dodajemy jajka
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 minut  
  • Przygotowujemy blaszkę „keksówkę” wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy plastry wędzonki
  • Na mięso kładziemy masę mieloną
  • Jeśli zostało nam boczku to kładziemy na wierzchu masy mielonej
  • Blaszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni
  • Pieczemy 60 minut
  • Wyjmujemy pasztety z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimne pasztety do lodówki na 12 godzin
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry

Marmolada cebulowa:

  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
  • Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę  
  • W garnku rozgrzać masło
  • Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
  • Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
  • Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie przewrócić z wrażenia :p )  
  • Dolać ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodać miód
  • Gotować 2 minuty
  • Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
  • Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku 
  • Przykryć, gotować kolejne 10 minut
  • Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
  • Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać , gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego – więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Świeży tymianek trzeba poobrywać lub porozcierać w dłoniach, żeby dać wyłącznie listki do pasztetu (gdy łodygi zostaną, potem może pojawić się problem z pokrojeniem pasztetu).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne pomysły na przyrządzenie wieprzowego pasztetu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Pasztet

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
  • 2 garści rozmrożonych lub świeżych grzybów (maślaki, podgrzybki lub borowiki – 20 g)
  • 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
  • 2 białe cebule (200 g)
  • 2 porcje wątróbki drobiowej (200 g)
  • 5 kawałków wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry (400 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 100 g smalcu  
  • 4 liście laurowe (4 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 2 gałązki świeżego lub łyżka suszonego tymianku (8 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Marmolada

  • 4 średnie, czerwone cebule (400 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • 100 ml octu balsamicznego
  • Sól kłodawska (2 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >