Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów
Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów
Przygotowanie
Konfitura
- Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
- Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
- Odcedzamy grzyby na sicie
- Wrzucamy grzyby do miski
- Dodajemy ocet
- Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
- Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za pasztet
Pasztet
- Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
- Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
- Gotujemy 2 godz.
- Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
- Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
- Dodajemy do masy mielonej
- Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
- Dodajemy sól, pieprz i tymianek
- Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
- Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 min
- Szykujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
- Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C
- Pieczemy 60 min
- Wyjmujemy pasztet z pieca
- Zostawiamy do stygnięcia
- Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy pasztet z lodówki
- Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
- Zdejmujemy papier
- Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
- Podajemy dodatkowo w osobnych naczyniach żurawinę i konfiturę z grzybów
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego i ziela angielskiego.
Uwagi
Możesz wykorzystać świeże lub mrożone grzyby. Jeśli nie masz grzybów lub Ci szkodzą, spróbuj wykonać tę potrawę bez ich dodatku.
Autor
Lista składników
Konfitura z borowików
- 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
- 3–4 małe borowiki (ok. 120 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- ½ łyżeczki miodu (6 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Pasztet na jedną blaszkę od ciasta
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 2 marchewki (120 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- 2 plastry selera w korzeniu (120 g)
- 2 garści grzybów (maślaki, podgrzybki lub borowiki – ok. 120 g)
- 2 cebule (200 g)
- 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
- 100 g smalcu lub oleju kokosowego
- 4 liście laurowe (4 g)
- 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
- 1 łyżeczka tymianku (ok. 3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 słoik konfitury z żurawiny (200 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz z batatami
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min
WIĘCEJ >Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…
WIĘCEJ >Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >