logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-1-2

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-1-2

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za pasztet

Pasztet

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 min
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
  • Podajemy dodatkowo w osobnych naczyniach żurawinę i konfiturę z grzybów

Rady dietetyka

Jeśli nie masz grzybów lub Ci szkodzą spróbuj wykonać tą potrawę bez ich dodatku.
Na protokole autoimmunologicznym nie należy używać pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Konfitura z borowików:

  • 3 – 4 małe grzybki – około 120 g lub 1 większy, który pokroimy
  • 50 ml octu jabłkowego – to tyle ile ma kieliszek do wódki
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Pasztet na jedną blaszkę od ciasta:

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 plastry selera
  • dwie garści rozmrożonych lub świeżych grzybów (maślaki, podgrzybki lub borowiki)
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 100 g smalcu lub oleju kokosowego
  • 4 – 6 liści laurowych
  • 5 – 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 słoik konfitury z żurawiny

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać (…)

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Koktajl z ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl