fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za pasztet

Pasztet

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 min
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
  • Podajemy dodatkowo w osobnych naczyniach żurawinę i konfiturę z grzybów

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego i ziela angielskiego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Konfitura z borowików

  • Borowik (świeży) (120 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Pasztet

  • Wieprzowina karkówka (2000 g)
  • Cebula (świeża) (200 g)
  • Żurawina konfitura (200 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Podgrzybek (świeży) (120 g)
  • Seler korzeń (120 g)
  • Marchew (świeża) (120 g)
  • Smalec z gęsi (100 g)
  • Czosnek (świeży) (50 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (5 g)
  • Liść laurowy (4 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej,…

WIĘCEJ >

Omlet ze szparagami

Szparagi Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Szparagi kroimy na 4 części Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy Podsmażamy 3 min Omlet Jajka wybić na…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >