fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz12-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Przygotowanie

Konfitura

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia
  • Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski
  • Dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy i bierzemy się za pasztet

Pasztet

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
  • Mieszamy dokładnie rękami, przez 5 min
  • Szykujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do stygnięcia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
  • Podajemy dodatkowo w osobnych naczyniach żurawinę i konfiturę z grzybów

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego i ziela angielskiego.

Uwagi

Możesz wykorzystać świeże lub mrożone grzyby. Jeśli nie masz grzybów lub Ci szkodzą, spróbuj wykonać tę potrawę bez ich dodatku.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 21
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Konfitura z borowików

  • 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
  • 3–4 małe borowiki (ok. 120 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Pasztet na jedną blaszkę od ciasta

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (120 g)
  • 2 garści grzybów (maślaki, podgrzybki lub borowiki – ok. 120 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 100 g smalcu lub oleju kokosowego
  • 4 liście laurowe (4 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 1 łyżeczka tymianku (ok. 3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 słoik konfitury z żurawiny (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >