fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z wiśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz15-2-6

Pasztet z wiśniami

Przygotowanie

  • Obieramy warzywa i wkładamy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
  • Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia
  • Mielimy mięso na zmianę z warzywami
  • Dodajemy wiśnie, mąkę kokosową i mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Wykładamy blaszkę papierem
  • Nakładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę w 180 st. C

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

1 porcja to około 200 g pasztetu.

Uwagi

Po wyjęciu z pieca i wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godz., dzięki temu będzie się łatwiej kroić.

Propozycje naszych mięsnych pasztetów znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Znajdziesz tam również przepis na chleb gryczany. Pamiętaj by ocenić te przepisy pod kątem swojej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 100 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Sałatka z camembertem i z orzechami

Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >