fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z wiśniami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz15-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z wiśniami

Przygotowanie

  • Obieramy warzywa i wkładamy do garnka
  • Dodajemy mięso
  • Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie
  • Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
  • Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia
  • Mielimy mięso na zmianę z warzywami
  • Dodajemy wiśnie, mąkę kokosową i mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Wykładamy blaszkę papierem
  • Nakładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę w 180 st. C

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

1 porcja to około 200 g pasztetu.

Uwagi

Po wyjęciu z pieca i wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godz., dzięki temu będzie się łatwiej kroić.

Propozycje naszych mięsnych pasztetów znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Znajdziesz tam również przepis na chleb gryczany. Pamiętaj by ocenić te przepisy pod kątem swojej diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ selera (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 100 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >