Pasztet z wiśniami
Pasztet z wiśniami
Przygotowanie
- Obieramy warzywa i wkładamy do garnka
- Dodajemy mięso
- Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie
- Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy
- Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz.
- Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia
- Mielimy mięso na zmianę z warzywami
- Dodajemy wiśnie, mąkę kokosową i mieszamy
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- Wykładamy blaszkę papierem
- Nakładamy farsz mięsny
- Pieczemy godzinę w 180 st. C
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.
1 porcja to około 200 g pasztetu.
Uwagi
Po wyjęciu z pieca i wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godz., dzięki temu będzie się łatwiej kroić.
Propozycje naszych mięsnych pasztetów znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Znajdziesz tam również przepis na chleb gryczany. Pamiętaj by ocenić te przepisy pod kątem swojej diety.
Autor
Lista składników
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- 2 marchewki (120 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ selera (ok. 45 g)
- 1 cebula (100 g)
- 100 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem dyniowym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…
WIĘCEJ >Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…
WIĘCEJ >