fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z królika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c768b6196-900b-4b24-8729-95b2dd274a8b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z królika

Przygotowanie

  • Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a następnie dodajemy pora, natkę i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż chwile przestygnie.
  • Podczas gotowania mięsa bierzemy się za przygotowanie słoniny i wątróbki. Słoninę wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkrawamy około 7-8 bardzo cienkich pasków. Przykryjemy nimi pasztet w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut i odstawiamy na bok.
  • Z garnka wyjmujemy królika i warzywa. Obieramy dokładnie królika wraz ze wszystkimi błonami, skórami, ścięgnami. W nich kryje się dużo dobrych rzeczy.
  • W zależności od tego jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, używamy albo maszynki do mielenia albo wysokoobrotowego blendera. Jeśli mamy maszynkę to mięso wraz warzywami, wątróbką i słoniną przekręcamy przez maszynkę. Całą zmieloną lub zblendowaną masę przyprawiamy według własnego uznania. Dodajemy sproszkowany czosnek, imbir i kurkumę oraz 2 łyżeczki soli himalajskiej. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
  • Dwie foremki wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw zwilżamy go paroma kroplami wody, żeby nabrał plastyczności. Masę pasztetową przekładamy do foremek i na górę kładziemy paski słoniny.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na kratkę na drugi poziom od dołu i pieczemy około 50-55 minut. Dajemy pasztetowi wystygnąć parę godzin w piekarniku. Jeśli pieczemy wieczorem to stygnie w piekarniku całą noc. Rano chowamy do lodówki.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Pasztet można trzymać w lodówce nawet do tygodnia czasu.

Wątróbkę należy oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg mięsa z królika
  • 6 marchewek (360 g)
  • 3 pietruszki (240 g)
  • ½ selera korzeniowego (85 g)
  • 1 por (140 g)
  • 2 gałązki natki pietruszki (2 g)
  • 400 g wątróbki kurzej/indyczej
  • 1 cebula (100 g)
  • 180 g słoniny
  • 2 łyżeczki soli kłodawskiej do przyprawienia masy pasztetowej (10 g)
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku (3 g)
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru (2 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
  • Opcjonalnie: 4 łyżki mąki z bananów warzywnych dla bardziej zwartego ciasta

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Kotleciki krabowe

Mięso z kraba kroimy na kostki i wrzucamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, szczypiorek, majonez, skórkę z cytryny i jajo Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut…

WIĘCEJ >