fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z królika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c768b6196-900b-4b24-8729-95b2dd274a8b-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z królika

Przygotowanie

  • Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a następnie dodajemy pora, natkę i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż chwile przestygnie.
  • Podczas gotowania mięsa bierzemy się za przygotowanie słoniny i wątróbki. Słoninę wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkrawamy około 7-8 bardzo cienkich pasków. Przykryjemy nimi pasztet w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut i odstawiamy na bok.
  • Z garnka wyjmujemy królika i warzywa. Obieramy dokładnie królika wraz ze wszystkimi błonami, skórami, ścięgnami. W nich kryje się dużo dobrych rzeczy.
  • W zależności od tego jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, używamy albo maszynki do mielenia albo wysokoobrotowego blendera. Jeśli mamy maszynkę to mięso wraz warzywami, wątróbką i słoniną przekręcamy przez maszynkę. Całą zmieloną lub zblendowaną masę przyprawiamy według własnego uznania. Dodajemy sproszkowany czosnek, imbir i kurkumę oraz 2 łyżeczki soli himalajskiej. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
  • Dwie foremki wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw zwilżamy go paroma kroplami wody, żeby nabrał plastyczności. Masę pasztetową przekładamy do foremek i na górę kładziemy paski słoniny.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na kratkę na drugi poziom od dołu i pieczemy około 50-55 minut. Dajemy pasztetowi wystygnąć parę godzin w piekarniku. Jeśli pieczemy wieczorem to stygnie w piekarniku całą noc. Rano chowamy do lodówki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Pasztet można trzymać w lodówce nawet do tygodnia czasu.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 14
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Królik udziec (1500 g)
  • Indyk wątróbka (400 g)
  • Marchew (360 g)
  • Pietruszka korzeń (240 g)
  • Słonina wieprzowa (surowa) (180 g)
  • Por (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (10 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)
  • Imbir w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado

Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >