logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z królika

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c768b6196-900b-4b24-8729-95b2dd274a8b

Pasztet z królika

Przygotowanie

  • Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a następnie dodajemy pora, natkę i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż chwile przestygnie.
  • Podczas gotowania mięsa bierzemy się za przygotowanie słoniny i wątróbki. Słoninę wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkrawamy około 7-8 bardzo cienkich pasków. Przykryjemy nimi pasztet w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut i odstawiamy na bok.
  • Z garnka wyjmujemy królika i warzywa. Obieramy dokładnie królika wraz ze wszystkimi błonami, skórami, ścięgnami. W nich kryje się dużo dobrych rzeczy.
  • W zależności od tego jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, używamy albo maszynki do mielenia albo wysokoobrotowego blendera. Jeśli mamy maszynkę to mięso wraz warzywami, wątróbką i słoniną przekręcamy przez maszynkę. Całą zmieloną lub zblendowaną masę przyprawiamy według własnego uznania. Dodajemy sproszkowany czosnek, imbir i kurkumę oraz 2 łyżeczki soli himalajskiej. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
  • Dwie foremki wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw zwilżamy go paroma kroplami wody, żeby nabrał plastyczności. Masę pasztetową przekładamy do foremek i na górę kładziemy paski słoniny.
  • Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na kratkę na drugi poziom od dołu i pieczemy około 50-55 minut. Dajemy pasztetowi wystygnąć parę godzin w piekarniku. Jeśli pieczemy wieczorem to stygnie w piekarniku całą noc. Rano chowamy do lodówki.

Uwagi

Pasztet można trzymać w lodówce nawet do tygodnia.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1,5 kg mięsa z królika (np. 2 uda z/k i 2 części tylne skokowych z/k)
  • 6 marchewek
  • 3 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 por (część biała i zielona)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 400 g wątróbki kurzej/indyczej w temp pokojowej, oczyszczonej z błon i osuszonej ręcznikiem
  • 1 cebula
  • 180 g słoniny
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej do przyprawienia masy pasztetowej
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • opcjonalnie: 4 łyżki mąki z bananów warzywnych dla bardziej zwartego ciasta

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” (…)

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Mix sałat z makrelą i awokado

Sałaty rozłożyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Awokado obrać i pokroić w paski Paprykę pokroić w paseczki Wszystkie pokrojone (…)

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl