Pasztet z królika
Pasztet z królika
Przygotowanie
- Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a następnie dodajemy pora, natkę i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż chwile przestygnie.
- Podczas gotowania mięsa bierzemy się za przygotowanie słoniny i wątróbki. Słoninę wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody i odkrawamy około 7-8 bardzo cienkich pasków. Przykryjemy nimi pasztet w piekarniku. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut i odstawiamy na bok.
- Z garnka wyjmujemy królika i warzywa. Obieramy dokładnie królika wraz ze wszystkimi błonami, skórami, ścięgnami. W nich kryje się dużo dobrych rzeczy.
- W zależności od tego jakim sprzętem kuchennym dysponujemy, używamy albo maszynki do mielenia albo wysokoobrotowego blendera. Jeśli mamy maszynkę to mięso wraz warzywami, wątróbką i słoniną przekręcamy przez maszynkę. Całą zmieloną lub zblendowaną masę przyprawiamy według własnego uznania. Dodajemy sproszkowany czosnek, imbir i kurkumę oraz 2 łyżeczki soli himalajskiej. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
- Dwie foremki wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw zwilżamy go paroma kroplami wody, żeby nabrał plastyczności. Masę pasztetową przekładamy do foremek i na górę kładziemy paski słoniny.
- Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na kratkę na drugi poziom od dołu i pieczemy około 50-55 minut. Dajemy pasztetowi wystygnąć parę godzin w piekarniku. Jeśli pieczemy wieczorem to stygnie w piekarniku całą noc. Rano chowamy do lodówki.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Pasztet można trzymać w lodówce nawet do tygodnia czasu.
Wątróbkę należy oczyścić z błon i osuszyć ręcznikiem.
Autor
Lista składników
- 1,5 kg mięsa z królika
- 6 marchewek (360 g)
- 3 pietruszki (240 g)
- ½ selera korzeniowego (85 g)
- 1 por (140 g)
- 2 gałązki natki pietruszki (2 g)
- 400 g wątróbki kurzej/indyczej
- 1 cebula (100 g)
- 180 g słoniny
- 2 łyżeczki soli kłodawskiej do przyprawienia masy pasztetowej (10 g)
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku (3 g)
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (3 g)
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru (2 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
- Opcjonalnie: 4 łyżki mąki z bananów warzywnych dla bardziej zwartego ciasta
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado
Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…
WIĘCEJ >Dorsz z surówką z marchewki
2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…
WIĘCEJ >Kotleciki krabowe
Mięso z kraba kroimy na kostki i wrzucamy do miski Dodajemy mąkę kokosową, szczypiorek, majonez, skórkę z cytryny i jajo Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy Przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum 15 minut…
WIĘCEJ >