Penne z mieszanką grzybów
Penne z mieszanką grzybów
Przygotowanie
- Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz.
- Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy grzyby, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Makaron gotujemy we wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- Do makaronu dodajemy sos grzybowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia penne.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Shiitake suszony (150 g)
- Podgrzybek suszony (150 g)
- Woda (125 ml)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Masło (50 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka dla dziecka 13
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)
Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…
WIĘCEJ >Kuleczki mięsne z serem feta
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza fetą) wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i odkładamy miskę na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę lekko…
WIĘCEJ >Zapiekanka makaronowa z papryką
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w drobną kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik nagrzewamy…
WIĘCEJ >