fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Penne z mieszanką grzybów

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-344
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Penne z mieszanką grzybów

Przygotowanie

  • Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz.
  • Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy grzyby, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy we wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Do makaronu dodajemy sos grzybowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia penne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Shiitake suszony (150 g)
  • Podgrzybek suszony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Ryż z dorszem na parze

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy z każdej strony W garnku zagotowujemy wodę Na garnek nakładamy wkładkę do…

WIĘCEJ >