fbpx
logo
Szukaj
open close

Penne z mieszanką grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5162ae9d-d261-462e-855b-bd1e999393f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Penne z mieszanką grzybów

Przygotowanie

  • Shiitake i podgrzybki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 1-2 godz.
  • Po tym czasie grzyby odcedzamy i kroimy w plasterki
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy grzyby, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (liść laurowy) i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Dolewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Makaron gotujemy we wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Do makaronu dodajemy sos grzybowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia penne.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Shiitake suszony (150 g)
  • Podgrzybek suszony (150 g)
  • Woda (125 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka dla dziecka 13

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)

Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Kuleczki mięsne z serem feta

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Wszystkie składniki (poza fetą) wkładamy do miski, dokładnie mieszamy i odkładamy miskę na ok. 30 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę lekko…

WIĘCEJ >

Zapiekanka makaronowa z papryką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w drobną kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik nagrzewamy…

WIĘCEJ >