fbpx
logo
Szukaj
open close

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46f89cf0-5466-4a2e-95ee-d98a1783babf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Penne z sosem ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Połowę zieleniny (bazylii) drobno siekamy
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę (pestki usuwamy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę, przykrywamy rondel pokrywką i smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut (smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowa)
  • Dodajemy czosnek i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy pomidory, pastę paprykową i przyprawy (oregano), mieszamy i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut (bez pokrywki)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Do rondla dodajemy makaron, posiekaną zieleninę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Makaron nakładamy na talerze i dekorujemy listkami zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (1000 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pasta paprykowa ostra (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sernik z batatów

Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….

WIĘCEJ >

Cannelloni z indykiem i szpinakiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >