fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Spaghetti bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca450de0c-7023-4c7a-8d8c-f6c7f0966ac7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Spaghetti bolognese

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Grzyby kroimy w plastry
  • Do rondla wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem, marchew oraz grzyby i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż mięso zbrązowieję)
  • Dodajemy pomidory, przecier oraz przyprawy (pieprz i oregano), dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, a na wierzch sos bolognese

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (80 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >

Jabłko

Jabłko umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >