fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z dwoma serami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-263
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z dwoma serami

Przygotowanie

  • Ser żółty kroimy w cienkie paski
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Szynkę drobno kroimy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Do rondla wlewamy mleko i tłuszcz (olej), wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i paprykę) i całość roztrzepujemy na gładką masę
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy do zgęstnienia
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i dodajemy ser żółty, połowę parmezanu oraz szynkę i mieszamy
  • Makaron odcedzamy, dodajemy do rondla i mieszamy
  • Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z parmezanem dosypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką zawartość naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (625 g)
  • Makaron pszenny (kolanka) – bezjajeczny (300 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (200 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Ser Parmezan (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Mąka pszenna (30 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Kurczak w porach ze szparagami

Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) Mięso kroimy w paski Por kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, szparagi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana

WIĘCEJ >