fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z dwoma serami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce5a465b9-d191-47f3-8a07-508b6ebe1d6b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z dwoma serami

Przygotowanie

  • Ser żółty kroimy w cienkie paski
  • Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Szynkę drobno kroimy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Do rondla wlewamy mleko i tłuszcz (olej), wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i paprykę) i całość roztrzepujemy na gładką masę
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy do zgęstnienia
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i dodajemy ser żółty, połowę parmezanu oraz szynkę i mieszamy
  • Makaron odcedzamy, dodajemy do rondla i mieszamy
  • Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z parmezanem dosypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką zawartość naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (625 ml)
  • Makaron Lasagne (300 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (200 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Ser Parmezan (120 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (30 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy

WIĘCEJ >

Udka drobiowe gotowane

Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…

WIĘCEJ >

Twarożek z migdałów

Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z farszem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą…

WIĘCEJ >