Makaron z dwoma serami
Makaron z dwoma serami
Przygotowanie
- Ser żółty kroimy w cienkie paski
- Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Szynkę drobno kroimy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Do rondla wlewamy mleko i tłuszcz (olej), wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i paprykę) i całość roztrzepujemy na gładką masę
- Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy do zgęstnienia
- Następnie ściągamy rondel z kuchenki i dodajemy ser żółty, połowę parmezanu oraz szynkę i mieszamy
- Makaron odcedzamy, dodajemy do rondla i mieszamy
- Zawartość rondla przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski z parmezanem dosypujemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką zawartość naczynia żaroodpornego
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Danie możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (625 ml)
- Makaron Lasagne (300 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (200 g)
- Ser żółty (150 g)
- Ser Parmezan (120 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Mąka orkiszowa (30 g)
- Bułka tarta (16 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z gotowanym bażantem
Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy
WIĘCEJ >Udka drobiowe gotowane
Udka myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotowania, tak, aby wywar delikatnie bulgotał Mięso gotujemy minimum 2-3 godziny Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i oddzielamy od…
WIĘCEJ >Twarożek z migdałów
Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…
WIĘCEJ >Pieczone ziemniaki z farszem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą…
WIĘCEJ >