fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Penne z boczkiem i chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24ff00b5-104f-44b9-b194-544267d9baeb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Penne z boczkiem i chili

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…

WIĘCEJ >

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >

Kurczak z limonką i kolendrą

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Czosnek obieramy, siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy sos sojowy, sok z limonki i tłuszcz, dodajemy cukier oraz przyprawy (pieprz) i…

WIĘCEJ >

Perliczka faszerowana rydzami z purée marchewkowo – estragonowym

Rydze oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Zasmażamy 3 min Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 min…

WIĘCEJ >