Penne z boczkiem i chili
Penne z boczkiem i chili
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut
- Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Woda (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaron kukurydziany z warzywami i tofu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Makaron ryżowy z krewetkami
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Makaron w sosie słonecznikowym
Makaron płuczemy pod strumieniem ciepłej wody na sitku W międzyczasie blendujemy ziarna słonecznika na masło Rozgrzewamy na patelni masło. Po chwili dodajemy masło z ziaren słonecznika i curry Gdy masła połączą się z przyprawami, wrzucamy…
WIĘCEJ >Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >