fbpx
logo
Szukaj
open close

Penne z boczkiem i chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c24ff00b5-104f-44b9-b194-544267d9baeb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Penne z boczkiem i chili

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami

Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy z granolą

Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy granolę i delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >