fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Penne z boczkiem i chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-327
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Penne z boczkiem i chili

Przygotowanie

  • Boczek kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 8-10 minut
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Woda (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…

WIĘCEJ >

Sałatka ze świeżych warzyw z tuńczykiem

Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w słupki Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek i orzechy siekamy Na talerzu układamy wszystkie warzywa, skrapiamy tłuszczem, dodajemy tuńczyka z orzechami i całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Kurczak z rozmarynem i cytryną

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron) Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane warzywami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…

WIĘCEJ >