Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Przygotowanie
- Oiersi z kurczaka kładziemy na desce
- Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie
- Palcami poszerzamy otwór
- Wpychamy w otwór ser
- Mięso z góry solimy i pieprzymy
- Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy łyżkę masła
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje przyrządzenia piersi z kurczaka nafaszerowanej smacznymi dodatkami. Możesz także zamienić mięso z kurczaka na indycze – wówczas przepis pozostanie taki sam.
Autor
Lista składników
- 1 pierś z kurczaka (200 g)
- 1 plaster sera gorgonzola lub lazur (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z sarny, boczku i rydzów z sałatką brokułową
Sarninę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmieloną…
WIĘCEJ >Grzanki z bakłażana
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym
Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane piersią z kurczaka
Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, 180 C. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy w misce z oregano i kurkumą. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy i dodajemy pod koniec smażenia…
WIĘCEJ >