fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz24-3-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Przygotowanie

  • Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry
  • Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę
  • Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta
  • Pistacje obieramy i połowę dodajemy do zmielonej masy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Filet z kurczaka lekko solimy i pieprzymy
  • Kładziemy płaską stroną na desce
  • Ostrym, cienkim nożem wchodzimy od grubszej strony i robimy dziurkę
  • Wyjmujemy nóż i kciukiem poszerzamy otwór
  • Wciskamy farsz
  • Tak przygotowane mięso kładziemy do naczynia żaroodpornego
  • Obok układamy seler i gruszki
  • Dodajemy tłuszcz i wlewamy szklankę wody
  • Przykrywamy pokrywką
  • Pieczemy 20 min w temp. 180 st. C
  • Wyjmujemy naczynie z pieca
  • Mięso przekładamy na talerz
  • Zawartość naczynia przekładamy do naczynia w którym będziemy miksować
  • Dodajemy obrane pistacje i blendujemy na gładki sos

Rady dietetyka

Mięso z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka (dobrej jakości).

Sprawdź piktogramy znajdujące się w każdym przepisie, które umożliwią Ci dopasowanie potrawy do aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

Oznacz ten przepis serduszkiem – w ten sposób dodasz go do swojej listy ulubionych potraw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1½ filetu z kurczaka (ok. 300 g)
  • 3 garści pistacji (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • ½ gruszki (65 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…

WIĘCEJ >