Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
- Piersi z kurczaka kładziemy na desce
- Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
- Palcami poszerzamy otwór
- Wpychamy w otwór szpinak
- Mięso z góry solimy i pieprzymy
- Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
- Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
- Zagotowujemy i miksujemy na sos
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Po więcej informacji na ten temat zajrzyj do zakładki „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje piersi z kurczaka faszerowanej smacznymi dodatkami. Możesz także zamienić mięso z kurczaka, np. na indycze. Wówczas przepis pozostanie bez zmian.
Autor
Lista składników
- 2 piersi z kurczaka (każda po 140 g)
- 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
- ½ cebuli (50 g)
- ¼ szklanki bulionu mięsnego (ok. 65 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną
Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż…
WIĘCEJ >Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >