fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c581a96-d734-4240-8f58-d91f3e18833c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
  • Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
  • Piersi z kurczaka kładziemy na desce
  • Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
  • Palcami poszerzamy otwór
  • Wpychamy w otwór szpinak
  • Mięso z góry solimy i pieprzymy
  • Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
  • Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
  • Zagotowujemy i miksujemy na sos 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Po więcej informacji na ten temat zajrzyj do zakładki „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje piersi z kurczaka faszerowanej smacznymi dodatkami. Możesz także zamienić mięso z kurczaka, np. na indycze. Wówczas przepis pozostanie bez zmian.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z kurczaka (każda po 140 g)
  • 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ szklanki bulionu mięsnego (ok. 65 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek i brokuła

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy brokuła, można dodać również inne ulubione świeże zioła Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub…

WIĘCEJ >