Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
- Piersi z kurczaka kładziemy na desce
- Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
- Palcami poszerzamy otwór
- Wpychamy w otwór szpinak
- Mięso z góry solimy i pieprzymy
- Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
- Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
- Zagotowujemy i miksujemy na sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na faszerowaną pierś drobiową.
Autor
Lista składników
- Szpinak (150 g)
- Kurczak pierś (120 g)
- Cebula (50 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z topinamburem
Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >