Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
- Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
- Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
- Piersi z kurczaka kładziemy na desce
- Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
- Palcami poszerzamy otwór
- Wpychamy w otwór szpinak
- Mięso z góry solimy i pieprzymy
- Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Przykrywamy pokrywką
- Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
- Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
- Zagotowujemy i miksujemy na sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na faszerowaną pierś drobiową.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (120 g)
- Szpinak (150 g)
- Cebula (50 g)
- Bulion mięsny (50 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku
Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…
WIĘCEJ >Wieprzowina ze szpinakiem
Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…
WIĘCEJ >Siekany rumsztyk z sarny z warzywami grillowanymi i zasmażanymi buraczkami
Sarninę oczyścić z błon i powięzi Posiekać tasakiem lub zmielić w maszynce do mięsa Posolić, popieprzyć Formujemy okrągły rumsztyk o grubości około 1,5 cm Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cukinię kroimy w plastry Cebulę…
WIĘCEJ >