fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c581a96-d734-4240-8f58-d91f3e18833c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
  • Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
  • Piersi z kurczaka kładziemy na desce
  • Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
  • Palcami poszerzamy otwór
  • Wpychamy w otwór szpinak
  • Mięso z góry solimy i pieprzymy
  • Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
  • Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
  • Zagotowujemy i miksujemy na sos 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Po więcej informacji na ten temat zajrzyj do zakładki „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne propozycje piersi z kurczaka faszerowanej smacznymi dodatkami. Możesz także zamienić mięso z kurczaka, np. na indycze. Wówczas przepis pozostanie bez zmian.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 piersi z kurczaka (każda po 140 g)
  • 250 g rozmrożonego szpinaku w liściach
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ szklanki bulionu mięsnego (ok. 65 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną

Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż…

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…

WIĘCEJ >