fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3c581a96-d734-4240-8f58-d91f3e18833c-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu
  • Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową
  • Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy
  • Piersi z kurczaka kładziemy na desce
  • Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony, żeby zrobić nacięcie
  • Palcami poszerzamy otwór
  • Wpychamy w otwór szpinak
  • Mięso z góry solimy i pieprzymy
  • Układamy nafaszerowane filety w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
  • Przykrywamy pokrywką
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 min
  • Resztę szpinaku zalewamy rosołem/bulionem/wywarem
  • Zagotowujemy i miksujemy na sos 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na faszerowaną pierś drobiową.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (280 g)
  • Szpinak (świeży) (250 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Bulion mięsny (50 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Nadziewane cukinie

Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy Wszystko mieszamy i…

WIĘCEJ >

Żeberka z dynią makaronową

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >