fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced17994f-1a88-49b0-96c0-5685b487f0af
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i przyprawy.
  • Dusimy do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji (jak gulasz).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania piersi z kurczaka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta bazylii (1 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowy (25 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 10 suszonych pomidorów (70 g)
  • 1 garść oliwek zielonych lub czarnych (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym

Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >