fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ced17994f-1a88-49b0-96c0-5685b487f0af
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i przyprawy.
  • Dusimy do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji (jak gulasz).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania piersi z kurczaka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta bazylii (1 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowy (25 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 10 suszonych pomidorów (70 g)
  • 1 garść oliwek zielonych lub czarnych (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Fajita z karkówki

Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…

WIĘCEJ >