fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-16

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i przyprawy.
  • Dusimy do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji (jak gulasz).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania piersi z kurczaka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta bazylii (1 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowy (25 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 10 suszonych pomidorów (70 g)
  • 1 garść oliwek zielonych lub czarnych (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy na talerzu Dodajemy roszponkę Czereśnie drylujemy i kładziemy na wierzchu Nakładamy owoce morza Dodajemy truskawki…

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >