fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-16

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Przygotowanie

  • Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm. 
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek.
  • Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i przyprawy.
  • Dusimy do uzyskania gęstej, ale płynnej konsystencji (jak gulasz).

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przygotowania piersi z kurczaka – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Opcjonalnie: 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 szczypta oregano (1 g)
  • 1 szczypta bazylii (1 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowy (25 g)
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 10 suszonych pomidorów (70 g)
  • 1 garść oliwek zielonych lub czarnych (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka wieprzowa w pomarańczach

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…

WIĘCEJ >

Szparagi na miksie sałat

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >