fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb427694-b458-4883-b524-7f5cc1481b43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Chili drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut (smażymy do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący)
  • Dodajemy paprykę, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (aż potrawa zgęstnieję, a ryż będzie miękki)
  • Dodajemy krewetki i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (300 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (250 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pasta curry czerwona (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (7 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z brokułu z płatkami migdałowymi i kiełkami

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z warzywami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Marchew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >