Pikantny ryż z krewetkami i bekonem
Pikantny ryż z krewetkami i bekonem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę
- Chili drobno siekamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut (smażymy do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący)
- Dodajemy paprykę, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy ryż oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (aż potrawa zgęstnieję, a ryż będzie miękki)
- Dodajemy krewetki i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (300 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (250 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Ryż basmati (100 g)
- Pasta curry czerwona (12 g)
- Sos ostrygowy (10 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (7 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z brokułu z płatkami migdałowymi i kiełkami
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…
WIĘCEJ >Makaron gryczany z warzywami
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Marchew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >