fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbb427694-b458-4883-b524-7f5cc1481b43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Chili drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut (smażymy do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący)
  • Dodajemy paprykę, czosnek oraz chili i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (aż potrawa zgęstnieję, a ryż będzie miękki)
  • Dodajemy krewetki i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (300 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (250 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Pasta curry czerwona (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (7 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Zupa z owocami morza

Cebulę, czosnek obrać i pokroić W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem Dodać owoce morza (mogą być zamrożone) Poddusić 5 min Dodać pomidory Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka Zalać rosołem…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >

Ryż smażony z kurczakiem i jajem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy i mieszamy Mięso przenosimy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut Ryż…

WIĘCEJ >