fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Enchiladas z krewetkami i krabami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-240
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Enchiladas z krewetkami i krabami

Przygotowanie

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Chili drobno siekamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do garnka z pomidorami, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy

Enchiladas

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki oraz mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso z kraba zrobi się białe, a krewetki zaczną się zwijać)
  • Dodajemy połowę salsy, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, na patelnię dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na środek każdej tortilli nakładamy nadzienie i zawijamy w rulony
  • Zawinięte tortille układamy na papierze, polewamy pozostałą salsą i posypujemy serem
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidor (680 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Enchiladas

  • Tortilla (560 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (320 g)
  • Krab (świeży) (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym z pieczarkami

Mięso kroimy w plastry o wielkości ok. 1,5 cm i posypujemy przyprawami Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 7-8 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >