Enchiladas z krewetkami i krabami
Enchiladas z krewetkami i krabami
Przygotowanie
Pikantna salsa pomidorowa
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
- Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Chili drobno siekamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przenosimy do garnka z pomidorami, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy
Enchiladas
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy krewetki oraz mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso z kraba zrobi się białe, a krewetki zaczną się zwijać)
- Dodajemy połowę salsy, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Wyłączamy kuchenkę, na patelnię dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
- Na środek każdej tortilli nakładamy nadzienie i zawijamy w rulony
- Zawinięte tortille układamy na papierze, polewamy pozostałą salsą i posypujemy serem
- Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Pikantna salsa pomidorowa
- Pomidor (680 g)
- Cebula (105 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Enchiladas
- Tortilla (560 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (320 g)
- Krab (świeży) (200 g)
- Ser żółty (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety jagnięce z sosem cebulowym
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co…
WIĘCEJ >Ryżowy piesek
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z szynki wycinamy kawałki na kształt uszek i kokardy Sałatę rwiemy na małe kawałki Ogórka kroimy w plastry Oliwki kroimy w paski Z papryki żółtej wycinamy małe kółko Z…
WIĘCEJ >Placki jabłkowe
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…
WIĘCEJ >Włoska pieczeń z indyka z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Cebulę i marchew obieramy Cebulę, marchew i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski…
WIĘCEJ >