fbpx
logo
Szukaj
open close

Enchiladas z krewetkami i krabami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf3398b81-b5dc-4a33-9208-75961ae8ea2e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Enchiladas z krewetkami i krabami

Przygotowanie

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Chili drobno siekamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do garnka z pomidorami, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy

Enchiladas

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki oraz mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso z kraba zrobi się białe, a krewetki zaczną się zwijać)
  • Dodajemy połowę salsy, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, na patelnię dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na środek każdej tortilli nakładamy nadzienie i zawijamy w rulony
  • Zawinięte tortille układamy na papierze, polewamy pozostałą salsą i posypujemy serem
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidor (680 g)
  • Cebula (105 g)
  • Chili (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Enchiladas

  • Tortilla (560 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (320 g)
  • Krab (świeży) (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka z ziemniaków i fasoli

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Płuczemy sałatę, brzoskwinie i maliny Brzoskwinie kroimy na pół i wyciągamy pestki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >