Omlet paprykowy w tortilli
Omlet paprykowy w tortilli
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) i całość dokładnie mieszamy
- Uzyskana masę dzielimy na 4 części i z każdej części formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy cukinię oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Papryki kroimy w drobną kostkę
- Trybulę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy paprykę oraz połowę trybuli i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
- Do miski wybijamy jaja, wlewamy mleko i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Następnie do masy jajecznej dodajemy zawartość patelni
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wylewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj), tak smażymy 4 omlety
- Na osobnej, lekko natłuszczonej patelni smażymy tortillę przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (aż będzie lekko zarumieniona) i przenosimy na talerz
- Na każdą tortillę nakładamy omleta, smarujemy jogurtowym sosem i zawijamy, a wierzch posypujemy pozostałą trybulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (255 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
- Papryka zielona (50 g)
- Papryka żółta (50 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Woda (50 ml)
- Papryka czerwona (50 g)
- Trybula (świeża) (30 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Chili (20 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Ciasto bananowe z orzechami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając Na końcu…
WIĘCEJ >Naleśniki jaglane
Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu
WIĘCEJ >