fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet paprykowy w tortilli

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet paprykowy w tortilli

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) i całość dokładnie mieszamy
  • Uzyskana masę dzielimy na 4 części i z każdej części formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki
  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy cukinię oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę
  • Trybulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę oraz połowę trybuli i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
  • Do miski wybijamy jaja, wlewamy mleko i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Następnie do masy jajecznej dodajemy zawartość patelni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj), tak smażymy 4 omlety
  • Na osobnej, lekko natłuszczonej patelni smażymy tortillę przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (aż będzie lekko zarumieniona) i przenosimy na talerz
  • Na każdą tortillę nakładamy omleta, smarujemy jogurtowym sosem i zawijamy, a wierzch posypujemy pozostałą trybulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (255 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Papryka zielona (50 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Trybula (świeża) (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Rózga kuchenna, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając Na końcu…

WIĘCEJ >

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >