fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet paprykowy w tortilli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ad8c4fa-731c-44fb-ae94-e9cd03663ba1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Omlet paprykowy w tortilli

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) i całość dokładnie mieszamy
  • Uzyskana masę dzielimy na 4 części i z każdej części formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki
  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy cukinię oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę
  • Trybulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę oraz połowę trybuli i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
  • Do miski wybijamy jaja, wlewamy mleko i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Następnie do masy jajecznej dodajemy zawartość patelni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj), tak smażymy 4 omlety
  • Na osobnej, lekko natłuszczonej patelni smażymy tortillę przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (aż będzie lekko zarumieniona) i przenosimy na talerz
  • Na każdą tortillę nakładamy omleta, smarujemy jogurtowym sosem i zawijamy, a wierzch posypujemy pozostałą trybulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (255 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Papryka zielona (50 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Trybula (świeża) (30 g)
  • Chili (20 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Rózga kuchenna, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem myśliwskim

Makaron: Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy, kroimy w plastry a następnie w długie paski  Pocięte marchew, kalarepę i cukinię mieszamy…

WIĘCEJ >

Szparagi z makrelą wędzoną

Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodze przez ok. 7-8 minut Następnie szparagi odcedzamy i kroimy na 3-4 części Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w krążki Rybę rozdrabiamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z cielęciny

Cielęcinę kroimy w kostkę. Obieramy marchewki i kroimy w plastry, pomidora w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim mięso z warzywami przez kilka minut. Dodajemy przyprawy. Przekładamy zawartość patelni do misy wolnowaru…

WIĘCEJ >