fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet paprykowy w tortilli

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet paprykowy w tortilli

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy tłuszcz (olej), dolewamy ciepłą wodę (wody powinniśmy dolać tak dużo, aby uzyskać niezbyt rzadką konsystencję) i całość dokładnie mieszamy
  • Uzyskana masę dzielimy na 4 części i z każdej części formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na dosyć cienkie placki
  • Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy cukinię oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę
  • Trybulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę oraz połowę trybuli i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i wyłączamy kuchenkę
  • Do miski wybijamy jaja, wlewamy mleko i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Następnie do masy jajecznej dodajemy zawartość patelni
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy 1/4 masy jajecznej i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj), tak smażymy 4 omlety
  • Na osobnej, lekko natłuszczonej patelni smażymy tortillę przez ok. 2-4 minuty z każdej strony (aż będzie lekko zarumieniona) i przenosimy na talerz
  • Na każdą tortillę nakładamy omleta, smarujemy jogurtowym sosem i zawijamy, a wierzch posypujemy pozostałą trybulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych omletów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (255 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (75 ml)
  • Papryka zielona (50 g)
  • Papryka żółta (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Trybula (świeża) (30 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Chili (20 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Rózga kuchenna, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >