Omlet z bekonem i karczochami
Omlet z bekonem i karczochami
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Wylewamy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy
- Krawędzie omletu podnosimy za pomocą łopatki, tak aby surowa masa wpłynęła pod spód
- Dodajemy karczochy, obracamy omleta na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 3-4 minuty
- Omleta przenosimy na talerz i kroimy na 4 części
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Karczoch w zalewie (100 g)
- Boczek wieprzowy parzony (90 g)
- Cebula (50 g)
- Śmietanka kokosowa (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Prosty omlet proteinowy
Wszystkie składniki mieszamy lub blendujemy Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanym maśle
WIĘCEJ >Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem roślinnym i bananem
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Wkrajamy pół banana
WIĘCEJ >Steki z kalafiora
Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…
WIĘCEJ >