Aromatyczne risotto z krewetkami
Aromatyczne risotto z krewetkami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz skórkę z cytryny i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Następnie dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Zmniejszamy ogień i wlewamy 1/4 bulionu, cały czas mieszając
- Gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
- Dodajemy krewetki, sok z cytryny oraz połowę zieleniny i gotujemy całość przez ok. 5 minut
- Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
- Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Risotto cytrynowo-tymiankowe
Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Risotto z pieczarkami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…
WIĘCEJ >Risotto z groszkiem i szparagami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Risotto z cukinią i groszkiem
Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…
WIĘCEJ >