fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczne risotto z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-317
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Aromatyczne risotto z krewetkami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz skórkę z cytryny i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień i wlewamy 1/4 bulionu, cały czas mieszając
  • Gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
  • Dodajemy krewetki, sok z cytryny oraz połowę zieleniny i gotujemy całość przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bataty z syropem klonowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Bataty obieramy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie posypujemy bataty czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wlewamy bulion Naczynie żaroodporne…

WIĘCEJ >

Pieczony bakłażan z nadzieniem

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy miąższ na krzyż (nie naruszając skórki)…

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >