Aromatyczne risotto z krewetkami
Aromatyczne risotto z krewetkami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Zieleninę drobno siekamy
- Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz skórkę z cytryny i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Następnie dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Zmniejszamy ogień i wlewamy 1/4 bulionu, cały czas mieszając
- Gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
- Dodajemy krewetki, sok z cytryny oraz połowę zieleniny i gotujemy całość przez ok. 5 minut
- Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
- Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Cytryna – skórka (6 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Jaja na miękko, boczek, sałata, pomarańcza
Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Boczek kroimy w kostkę Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 10 minut (na skwarki) Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Do…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną
Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…
WIĘCEJ >