fbpx
logo
Szukaj
open close

Aromatyczne risotto z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64560861-9442-483a-b4b5-ce3652a4e409
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Aromatyczne risotto z krewetkami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz skórkę z cytryny i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Następnie dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień i wlewamy 1/4 bulionu, cały czas mieszając
  • Gdy ryż wchłonie cały płyn – dolewamy kolejną porcję bulionu i powtarzamy tę czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
  • Dodajemy krewetki, sok z cytryny oraz połowę zieleniny i gotujemy całość przez ok. 5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy patelnię pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Krewetka black tiger (świeża) (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowana kapusta chińska

Płuczemy kapusty chińskie i osuszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy masło ghee Umieszczamy kapusty na patelni i grillujemy 2-3 minuty z każdej strony Usmażone kapusty wykładamy na talerz i posypujemy sezamem

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowo-malinowy

Do miski wlewamy jogurt z mlekiem, dokładnie mieszamy i wstawiamy miskę na ok. 1 godz. do zamrażarki (mieszanka powinna być dobrze schłodzona, ale nie zamrożona) Brzoskwinię kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w plasterki…

WIĘCEJ >