Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika
- W rondlu zagotowujemy bulion
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dolewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
- Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
- Dodajemy pieczarki, zieleninę, sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
- Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (800 ml)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Bazylia (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kubańska zupa z fasoli
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…
WIĘCEJ >Rosół wołowy
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki Seler naciowy kroimy na kawałki Mięso wyciągamy z…
WIĘCEJ >