fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z pieczarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf60c72a9-7d27-4835-90ab-c52ef5a50642
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto z pieczarkami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika
  • W rondlu zagotowujemy bulion
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dolewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż wykorzystamy cały bulion
  • Dodajemy pieczarki, zieleninę, sok z cytryny oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie nakładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (800 ml)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kubańska zupa z fasoli

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Rosół wołowy

Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki Seler naciowy kroimy na kawałki Mięso wyciągamy z…

WIĘCEJ >