fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto cytrynowo-tymiankowe

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-304
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (na złotobrązowy kolor)
  • Mięso przenosimy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, tymianek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż i smażymy co jakiś czas mieszając, aż ziarna staną się błyszczące
  • Dolewamy 1/4 ilości gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy do ryżu mięso, sok z cytryny oraz parmezan i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy natką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >