fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto cytrynowo-tymiankowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa8b9a7f-74e5-49a2-9879-37ad97499003
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 5-7 minut (na złotobrązowy kolor)
  • Mięso przenosimy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem, tymianek oraz skórkę z cytryny i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ryż i smażymy co jakiś czas mieszając, aż ziarna staną się błyszczące
  • Dolewamy 1/4 ilości gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy do ryżu mięso, sok z cytryny oraz parmezan i całość dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy natką

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (800 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata i pomidorki koktajlowe

Pomidorki kroimy na pół Do miski wkładamy sałatę oraz pomidorki i polewamy tłuszczem (lub sosem)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa Dodajemy sól, pieprz i majeranek Mieszamy Jabłka…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >