fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z groszkiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c62172289-666c-4c09-8d11-6c6228fb3114
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto z groszkiem i szparagami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w cienkie plastry
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy (liść laurowy), wlewamy 1/6 gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Następnie dodajemy groszek, szparagi, przyprawy (pieprz) oraz połowę pozostałego bulion i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Dolewamy pozostały bulion i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż cały płyn będzie wchłonięty, a warzywa i ryż będą miękkie)
  • Wyciągamy liść laurowy, dodajemy ser oraz tłuszcz (masło) i dokładnie mieszamy)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Por (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Szparag (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 14

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >

Śmietana z ananasem

Do miski nakładamy śmietanę Ananasa obieramy, kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch śmietany

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…

WIĘCEJ >