fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z groszkiem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-276
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto z groszkiem i szparagami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Por kroimy w cienkie plastry
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy (liść laurowy), wlewamy 1/6 gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Następnie dodajemy groszek, szparagi, przyprawy (pieprz) oraz połowę pozostałego bulion i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn
  • Dolewamy pozostały bulion i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż cały płyn będzie wchłonięty, a warzywa i ryż będą miękkie)
  • Wyciągamy liść laurowy, dodajemy ser oraz tłuszcz (masło) i dokładnie mieszamy)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Por (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Szparag (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Placki z groszku

Natkę pietruszki siekamy Groszek wsypujemy do miski i rozgniatamy widelcem (niezbyt dokładnie) Dodajemy natkę pietruszki, jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser i mieszamy, ale…

WIĘCEJ >

Omlet prawie serowy

Jajka blendujemy z płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Wylewamy masę na patelnię i smażymy do czasu gdy dół omleta się zetnie i zarumieni. Omlet obracamy i smażymy z…

WIĘCEJ >