fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto bolognese

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-79
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Risotto bolognese

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie dodajemy mięso oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 20 minut
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zblednowanego pomidora dolewamy na patelnię i całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut
  • Sałaty rozkładamy na talerzach i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok nakładamy risotto i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (250 ml)
  • Pomidor (170 g)
  • Kalafior (160 g)
  • Wołowina mięso mielone (130 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Rukola (35 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia suszona (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinią i papryką

Paprykę kroimy w kostkę Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, przenosimy na ręcznik papierowy i odciskamy z nadmiaru płynu Orzechy siekamy Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Rukola z krewetkami tygrysimi

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy krewetki i podsmażamy po ok. 2 minuty z każdej strony Dodajemy warzywa oraz przyprawy (jeśli…

WIĘCEJ >

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i…

WIĘCEJ >