fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto bolognese

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ba5ebe4-a072-413d-ac6a-fdfacc73dbfc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto bolognese

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec i olej)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Kalafior ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie dodajemy mięso oraz przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 20 minut
  • Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Zblednowanego pomidora dolewamy na patelnię i całość dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 15 minut
  • Sałaty rozkładamy na talerzach i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok nakładamy risotto i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (250 ml)
  • Pomidor (170 g)
  • Kalafior (160 g)
  • Wołowina mięso mielone (130 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
  • Szpinak (35 g)
  • Rukola (35 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Olej MCT (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia suszona (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Maliny

Maliny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami i skórką cytryny

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Truskawki kroimy na 4 części Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy skórą z cytryny oraz truskawkami

WIĘCEJ >

Kasza gryczana, orzechy, warzywa

Kasze gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu jak na załączonym obrazku, awokado…

WIĘCEJ >

Kawa z mlekiem kokosowym – kuloodporna

Włączamy ekspres W czasie gdy się nagrzewa szykujemy kawę (kapsułki, lub mielimy, lub szykujemy porcję zmielonej kawy) Robimy espresso Nagrzewamy dyszę do spieniania Ubijamy mleko kokosowe gorącym powietrzem Wlewamy spienione mleko do szklanki Z góry…

WIĘCEJ >