fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące miodowe krewetki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ddd32d0-7b2c-4fac-b126-c405fba2c156
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące miodowe krewetki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (pszenną) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Krewetki obtaczamy w mące z przyprawami, zanurzamy w cieście z białek, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone krewetki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Po usmażeniu wszystkich krewetek z patelni wlewamy tłuszcz, dodajemy miód i podgrzewamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż miód stanie się płynny)
  • Krewetki z powrotem przenosimy na patelnię i obtaczamy w miodzie
  • Krewetki podajemy posypane zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Quiche z szynką i serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z jednego arkusza ciasta wycinamy kawałek na kształt formy do pieczenia (najlepiej jeśli będzie to okrągła forma o średnicy 24 cm) i wykładamy nim formę Drugi arkusz ciasta…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Łosoś z sałatką z awokado i rzodkiewki

Awokado obieramy i kroimy w paski Rzodkiewkę kroimy w plastry Do miski wlewamy tłuszcz, syrop klonowy oraz sok z cytryny, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem, na…

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >