fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące miodowe krewetki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-251
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiące miodowe krewetki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (pszenną) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Krewetki obtaczamy w mące z przyprawami, zanurzamy w cieście z białek, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone krewetki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Po usmażeniu wszystkich krewetek z patelni wlewamy tłuszcz, dodajemy miód i podgrzewamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż miód stanie się płynny)
  • Krewetki z powrotem przenosimy na patelnię i obtaczamy w miodzie
  • Krewetki podajemy posypane zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z kaszy kukurydzianej w sosie pomidorowym

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przecier oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut Oliwki siekamy na kawałki Ser rozgniatamy Do miski wrzucamy kaszę, oliwki oraz ser i…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone z pomidorem

Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Usmażone jaja przenosimy na talerz i posypujemy przyprawami (jeśli są…

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…

WIĘCEJ >

Marchewkowa zupa krem

Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…

WIĘCEJ >