fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące miodowe krewetki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ddd32d0-7b2c-4fac-b126-c405fba2c156
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące miodowe krewetki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (pszenną) oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Krewetki obtaczamy w mące z przyprawami, zanurzamy w cieście z białek, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Usmażone krewetki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Po usmażeniu wszystkich krewetek z patelni wlewamy tłuszcz, dodajemy miód i podgrzewamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż miód stanie się płynny)
  • Krewetki z powrotem przenosimy na patelnię i obtaczamy w miodzie
  • Krewetki podajemy posypane zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (500 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ryżowa głowa bałwana

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Jedną oliwkę kroimy w paski Pomidorka kroimy na pół Marchew obieramy i wycinamy z niej trójkątny plaster na kształt nosa Ryż odcedzamy, przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami…

WIĘCEJ >

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >

Zapiekanka z kurczaka z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Mięso dokładnie oczyszczamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i nacieramy tłuszczem z przyprawami Ziemniaki obieramy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Papryki faszerowane mięsem i fetą

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Papryki dokładnie myjemy, odcinamy „czapeczki”, czyli plastry od strony ogonka o grubości ok. 0,5-1 cm i wydrążamy gniazda nasienne Wszystkie papryki przyprawiamy…

WIĘCEJ >