fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki czosnkowo-migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c70da8004-4823-4c4d-b7b1-97f8d5856c0a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Krewetki wrzucamy do miski z sosem i dokładnie obtaczamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy krewetki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie obracamy krewetki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 5 minut
  • Na patelni prażymy płatki migdałowe przez ok. 2-4 minuty
  • Krewetki nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Płatki migdałowe (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Opiekacz, Papier do pieczenia, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć  Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy  Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >