fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki czosnkowo-migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c70da8004-4823-4c4d-b7b1-97f8d5856c0a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Przygotowanie

  • Zieleninę drobno siekamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Krewetki wrzucamy do miski z sosem i dokładnie obtaczamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy krewetki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 5 minut
  • Następnie obracamy krewetki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 5 minut
  • Na patelni prażymy płatki migdałowe przez ok. 2-4 minuty
  • Krewetki nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Płatki migdałowe (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Opiekacz, Papier do pieczenia, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >

Kolorowe pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym Następnie skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut Papryki kroimy na ćwiartki, a następnie…

WIĘCEJ >