Pilaw z bakłażanami i kolendrą
Pilaw z bakłażanami i kolendrą
Przygotowanie
- Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę
- Ryż przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bakłażany i smażymy przez ok. 5-6 minut (do miękkości), często mieszając
- Po tym czasie przenosimy bakłażany na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
- Do rondla wlewamy bulion i zagotowujemy (podgrzewamy na umiarkowanym ogniu tak, aby nie przerwać wrzenia podczas przygotowywania potrawy)
- Rozgrzewamy głęboką patelnię
- Wysypujemy ryż i prażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
- Wlewamy chochlę bulionu i cały czas mieszając gotujemy, aż ryż wchłonie bulion
- Dolewając po 1 chochli bulionu gotujemy ryż przez ok. 30 minut (do miękkości)
- Dodajemy bakłażany i przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy pokrojony w kostkę ser i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1-2 minuty
- Danie przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (750 ml)
- Bakłażan (480 g)
- Ryż basmati (250 g)
- Ser feta (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.