fbpx
Szukaj
open close

Pilaw z bakłażanami i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68729841-6137-4f7f-b319-e6a3f72ef356
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pilaw z bakłażanami i kolendrą

Przygotowanie

  • Bakłażany obieramy i kroimy w kostkę
  • Ryż przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bakłażany i smażymy przez ok. 5-6 minut (do miękkości), często mieszając
  • Po tym czasie przenosimy bakłażany na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
  • Do rondla wlewamy bulion i zagotowujemy (podgrzewamy na umiarkowanym ogniu tak, aby nie przerwać wrzenia podczas przygotowywania potrawy)
  • Rozgrzewamy głęboką patelnię
  • Wysypujemy ryż i prażymy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając
  • Wlewamy chochlę bulionu i cały czas mieszając gotujemy, aż ryż wchłonie bulion
  • Dolewając po 1 chochli bulionu gotujemy ryż przez ok. 30 minut (do miękkości)
  • Dodajemy bakłażany i przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pokrojony w kostkę ser i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1-2 minuty
  • Danie przenosimy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion mięsny (750 ml)
  • Bakłażan (480 g)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Ser feta (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - głęboka, Pokrywka do patelni, Ręcznik papierowy, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pilaw z baraniną

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Pilaw z kurczakiem i brokułami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy przyprawy (paprykę) (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczny pilaw z migdałami

Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie (…)

WIĘCEJ >