Pilaw z baraniną
Pilaw z baraniną
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony przez kilka minut
- Dolewamy wodę (1/3 ilości) i dusimy przez ok. 1 godz.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w dużą kostkę (gniazda nasienne usuwamy)
- Do mięsa dodajemy pomidory, paprykę i ryż, wlewamy wodę (2/3 ilości) i dusimy pod przykryciem przez ok. 40-45 minut na małym ogniu (dusimy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pomidor (500 g)
- Woda (375 ml)
- Baranina polędwica (surowa) (350 g)
- Cebula (315 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Ryż basmati (90 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.