Przegrzebki z imbirem po chińsku
Przegrzebki z imbirem po chińsku
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Imbir obieramy i kroimy na zapałkę
- Przegrzebki oczyszczamy z błon
- Do miski wlewamy sos sojowy i bulion, dodajemy mąkę raz cukier i dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy czosnek, cebulę oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy przegrzebki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przygotowany sos i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z przegrzebkami.
Autor
Lista składników
- Przegrzebki (świeże) (500 g)
- Bulion mięsny (45 ml)
- Cebula (40 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Cukier trzcinowy (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek
WIĘCEJ >Zupa z kasztanów jadalnych
Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >