fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0aca10c-69fd-47fe-97f6-2d400cf4a0bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami
  • Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z krewetkami i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę z krewetkami wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy grill
  • Wyciągamy z miski cukinię, układamy na tacy i grillujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie odstawiamy cukinię do ostygnięcia
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy krewetki, przegrzebki oraz cukinię i układamy na tacy
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i grillujemy przez ok. 5-6 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Przegrzebki (świeże) (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (7 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Crème brûlée z mango

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę Do rondla wlewamy mleko,…

WIĘCEJ >

Bałwan śniegowy z ryżu

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki Brokuł dzielimy na małe różyczki…

WIĘCEJ >

Komosanka z pestkami dyni i jagodami Goji

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami dyni oraz jagodami Goji

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >