fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0aca10c-69fd-47fe-97f6-2d400cf4a0bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami
  • Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z krewetkami i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę z krewetkami wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy grill
  • Wyciągamy z miski cukinię, układamy na tacy i grillujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie odstawiamy cukinię do ostygnięcia
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy krewetki, przegrzebki oraz cukinię i układamy na tacy
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i grillujemy przez ok. 5-6 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Przegrzebki (świeże) (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (7 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kulki ryżowe ze szczypiorkiem

Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia (na małym ogniu) Szczypiorek drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy W osobnym rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy szczypiorek z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty…

WIĘCEJ >

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >