fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-211
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami
  • Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z krewetkami i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę z krewetkami wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy grill
  • Wyciągamy z miski cukinię, układamy na tacy i grillujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie odstawiamy cukinię do ostygnięcia
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy krewetki, przegrzebki oraz cukinię i układamy na tacy
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i grillujemy przez ok. 5-6 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Przegrzebki (świeże) (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (7 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z awokado i ogórkiem

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Pizza supreme

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Paprykę kroimy w cienkie słupki Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >