fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc0aca10c-69fd-47fe-97f6-2d400cf4a0bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szaszłyki z krewetek i przegrzebków

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy w plastry i przenosimy do miski z krewetkami
  • Do miski z krewetkami wrzucamy przegrzebki
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Tak przygotowaną marynatę wlewamy do miski z krewetkami i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę z krewetkami wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy grill
  • Wyciągamy z miski cukinię, układamy na tacy i grillujemy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Następnie odstawiamy cukinię do ostygnięcia
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy krewetki, przegrzebki oraz cukinię i układamy na tacy
  • Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i grillujemy przez ok. 5-6 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Przegrzebki (świeże) (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Przecier pomidorowy (7 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Lodówka, Miska, Nóż, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kiełbasą

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >