fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c59e825af-c8cc-4c01-84e6-7f00f562eee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy szaszłyki i grillujemy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty (łącznie 8-12 minut)
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (12 ml)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Chrzan, żurawina, chrzan z żurawiną

Chrzan kokosowy: Chrzan obieramy obieraczką do warzyw Obrany chrzan trzemy na tarce na drobnych oczkach Dodajemy sok wyciśniętej cytryny Dodajemy mleko kokosowe Miksujemy blenderem ręcznym na gładką konsystencję Wkładamy w czysty, suchy słoik i zakręcamy –…

WIĘCEJ >

Tajskie kotleciki z kurczakiem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie blendujemy Z powstałej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki Na…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >