fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c59e825af-c8cc-4c01-84e6-7f00f562eee2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski
  • Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Mięso i cukinię nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Na patelnię kładziemy szaszłyki i grillujemy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty (łącznie 8-12 minut)
  • Usmażone szaszłyki przenosimy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia szaszłyków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (300 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (12 ml)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaczki z grilla

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Rozgrzewamy grill W naczyniu płaskim rozkładamy folię aluminiową Na folii układamy cebulę, a…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >