fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18dd4b4b-fbbb-4152-a33c-e4fa4f324d98-1

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

  • Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
  • Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
  • To samo robimy z drugim patyczkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy białe wino
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do przyrządzenia szaszłyków możesz użyć dowolne, ulubione warzywne dodatki.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 8 surowych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >