Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Przygotowanie
- Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
- Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
- Cukinię kroimy w plastry
- Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
- To samo robimy z drugim patyczkiem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
- Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy białe wino
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
Rady dietetyka
Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Do przyrządzenia szaszłyków możesz użyć dowolne, ulubione warzywne dodatki.
Autor
Lista składników
- 8 surowych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- ½ cukinii (150 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 6 rzodkiewek (90 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Gulasz z dyni
Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…
WIĘCEJ >Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą
Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…
WIĘCEJ >Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >