Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Przygotowanie
- Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
- Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
- Cukinię kroimy w plastry
- Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
- Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
- Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
- To samo robimy z drugim patyczkiem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
- Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
- Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
- Dodajemy rozmaryn
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy białe wino
- Przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min
Rady dietetyka
Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Do przyrządzenia szaszłyków możesz użyć dowolne, ulubione warzywne dodatki.
Autor
Lista składników
- 8 surowych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
- 50 ml białego, wytrawnego wina
- ½ cukinii (150 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 6 rzodkiewek (90 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…
WIĘCEJ >Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru
Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Pasztet wieprzowy z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach
Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >