fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18dd4b4b-fbbb-4152-a33c-e4fa4f324d98-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

  • Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
  • Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
  • To samo robimy z drugim patyczkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy białe wino
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do przyrządzenia szaszłyków możesz użyć dowolne, ulubione warzywne dodatki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 8 surowych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >