fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18dd4b4b-fbbb-4152-a33c-e4fa4f324d98-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

  • Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
  • Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
  • To samo robimy z drugim patyczkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy białe wino
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W tym przepisie możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Krewetka tygrysia (świeża) (96 g)
  • Rzodkiewka (90 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany sarną i indykiem z sosem grzybowym

Sarnę i indyka mielimy oddzielnie w maszynce na standardowym sitku Każde zmielone mięso wkładamy do osobnej miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy mięso najpierw w jednej, potem w drugiej misce (nie łączymy ich ze sobą)…

WIĘCEJ >

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >