fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18dd4b4b-fbbb-4152-a33c-e4fa4f324d98-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi

Przygotowanie

  • Obieramy czosnek i kroimy w kostkę
  • Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii
  • Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito)
  • Na patyk od szaszłyka nabijamy rzodkiewkę, paprykę, krewetkę, cukinię i tak do końca patyka
  • To samo robimy z drugim patyczkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy szaszłyki przez 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy i obracamy na drugą stronę
  • Dodajemy czosnek i resztę tłuszczu
  • Dodajemy rozmaryn
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy białe wino
  • Przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy płomień i dusimy 5 min

Rady dietetyka

Sprawdź, by każdy składnik przepisu odpowiadał Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Do przyrządzenia szaszłyków możesz użyć dowolne, ulubione warzywne dodatki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 8 surowych lub mrożonych tygrysich krewetek (96 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 4-5 igieł rozmarynu (ok. 2 g)
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • ½ cukinii (150 g)
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 6 rzodkiewek (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patyczki do szaszłyków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Gulasz z dyni

Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Por…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >