Smażone przegrzebki
Smażone przegrzebki
Przygotowanie
- Natkę pietruszki siekamy
- Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy
- Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki
- Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte
- Ściągamy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zdjęcie poglądowe.
Autor
Lista składników
- Przegrzebki (200 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- 2 łyżeczki natki pietruszki (12 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki soku z cytryny (ok. 12 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kapusta z grzybami
Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko
Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki
WIĘCEJ >Kasza gryczana z warzywami i imbirem
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…
WIĘCEJ >Bułki bezglutenowe
Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…
WIĘCEJ >