fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przegrzebki z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c545eb38b-918f-4d37-beb8-d325a3146dfa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Przegrzebki z ryżem

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa i boczek kroimy w kostkę (cebulę z czosnkiem obieramy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę oraz przyprawy (pieprz) i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy pomidory oraz ryż i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Przegrzebki oczyszczamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy przegrzebki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Do misek nakładamy ryż, a na wierzch kładziemy przegrzebki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z przegrzebkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Przegrzebki (świeże) (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka sardynkowa

Cytrynę sparzamy i na tarce ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posiekane oliwki, sardynki w całości. Na talerz wykładamy sałatę,…

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i…

WIĘCEJ >