fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przegrzebki z ryżem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-229
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Przegrzebki z ryżem

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa i boczek kroimy w kostkę (cebulę z czosnkiem obieramy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy paprykę oraz przyprawy (pieprz) i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Dolewamy bulion, dodajemy pomidory oraz ryż i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Przegrzebki oczyszczamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy przegrzebki i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Do misek nakładamy ryż, a na wierzch kładziemy przegrzebki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z przegrzebkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Przegrzebki (świeże) (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Papryka zielona (100 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Łosoś na szparagach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy szparagi oraz pomidorki, całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >