fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad88d0de-b1af-4869-b6bb-114f3a7b1483

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Przygotowanie

  • Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
  • Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
  • Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
  • Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.  

Rady dietetyka

Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.

Uwagi

Do przygotowania posiłków można wykorzystać piersi z kurczaka, kotlety schabowe, twarde białe filety z ryby o grubości minimum 2,5 cm, filety z łososia i skorupiaki (krewetki lub małże).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone wzdłuż na 2,5 cm paski
  • 2 łyżki oleju kokosowego, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (10 g)
  • 35 ml szklanki bulionu mięsnego
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - duża, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >