Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Przygotowanie
- Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
- Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
- Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
- Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
- Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.
Rady dietetyka
Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (270 g)
- Bulion mięsny (35 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Sałatka z sarniną i boczkiem
Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…
WIĘCEJ >