fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad88d0de-b1af-4869-b6bb-114f3a7b1483
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Przygotowanie

  • Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
  • Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
  • Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
  • Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.  

Rady dietetyka

Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (270 g)
  • Bulion mięsny (35 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Nóż, Patelnia - duża, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym (wegetariańskie)

Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli  Wlewamy ¾ szklanki wrzątku  Mieszamy drewnianą łyżką  Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką  Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >