fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad88d0de-b1af-4869-b6bb-114f3a7b1483
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Przygotowanie

  • Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
  • Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
  • Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
  • Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.  

Rady dietetyka

Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.

Uwagi

Do przygotowania posiłków można wykorzystać piersi z kurczaka, kotlety schabowe, twarde białe filety z ryby o grubości minimum 2,5 cm, filety z łososia i skorupiaki (krewetki lub małże).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone wzdłuż na 2,5 cm paski
  • 2 łyżki oleju kokosowego, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (10 g)
  • 35 ml szklanki bulionu mięsnego
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - duża, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do nich pokrojony seler naciowy oraz po ok. ½ łyżeczki każdej z przypraw: kurkumy, kuminu, cynamonu…

WIĘCEJ >