logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-29

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-29

Przygotowanie

  • Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
  • Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
  • Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
  • Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.  

Rady dietetyka

Do porcji mięsa należy dodać w warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane

Uwagi

Do przygotowania posiłków można wykorzystać piersi z kurczaka, kotlety schabowe, twarde białe filety z ryby o grubości, co najmniej 2,5 cm, filety z łososia i skorupiaki (krewetki lub małże).

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 900 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone wzdłuż na 2,5 cm paski
  • sól himalajska/kłodawska
  • 2-4 łyżki tłuszczu do smażenia (oleju kokosowego/smalcu/masła klarowanego)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty lub rozgnieciony)
  • 70 ml szklanki rosołu – bulionu mięsnego

Potrzebny sprzęt

Patelnia - duża, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć (…)

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na (…)

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl