fbpx
logo
Szukaj
open close

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cad88d0de-b1af-4869-b6bb-114f3a7b1483
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Przygotowanie

  • Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
  • Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
  • Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
  • Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
  • Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.  

Rady dietetyka

Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kurczak pierś (270 g)
  • Bulion mięsny (35 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka drewniana, Nóż, Patelnia - duża, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona łopatka z pak choi

Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…

WIĘCEJ >

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min Dodajemy ośmiornice i czosnek Wyciskamy sok z cytryny…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >