Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Przygotowanie
- Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min.
- Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia.
- Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni.
- Zdejmujemy mięso, redukujemy temperaturę i dodajemy rozgnieciony czosnek podsmażając go przez 15 sekund do momentu, aż uwolni się jego zapach.
- Następnie należy wykonać czynność zdeglasowania: wlewamy rosół z przyprawami, mieszamy drewnianą łyżką by zdrapać pozostałości z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia by uzyskać sos.
Rady dietetyka
Do porcji mięsa należy dodać warzywa. Mogą być w postaci sałatki lub zupy, a także pieczone lub gotowane.
Uwagi
Do przygotowania posiłków można wykorzystać piersi z kurczaka, kotlety schabowe, twarde białe filety z ryby o grubości minimum 2,5 cm, filety z łososia i skorupiaki (krewetki lub małże).
Autor
Lista składników
- 200 g piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojone wzdłuż na 2,5 cm paski
- 2 łyżki oleju kokosowego, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (10 g)
- 35 ml szklanki bulionu mięsnego
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajka w koszulkach na dipie z awokado z sałatką
Awokado wydłubujemy łyżeczką z skórki Miąższ przekładamy do jakiejś miseczki, skórę i pestkę wyrzucamy Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy…
WIĘCEJ >Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora
Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…
WIĘCEJ >Wątróbka wieprzowa w pomarańczach
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomarańcze obieramy i kroimy w cząstki Wątrobę kroimy pod jak największym skosem w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy wątrobę i obsmażamy z każdej strony przez 1-2…
WIĘCEJ >