fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka bazowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d70c3de-0d08-4891-ae8e-a15f84d0b26b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka bazowa

Przygotowanie

  • Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
  • Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
  • Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
  • Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób będących na różnych dietach, np. jedzących mięso, wegetarian i wegan.

Uwagi

Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 2-3 liście sałaty radicchio (105 g)
  • ½ średniej czerwonej papryki (115 g)
  • ½ średniej białej papryki (115 g)
  • ½ ogórka długiego (90 g)
  • 4-5 rzodkiewek (75 g)

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • 1 łyżka wody (10 ml)
  • 1 szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….

WIĘCEJ >

Spaghetti wielowarzywne

Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >