fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka bazowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d70c3de-0d08-4891-ae8e-a15f84d0b26b-1

Sałatka bazowa

Przygotowanie

  • Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
  • Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
  • Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
  • Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób będących na różnych dietach, np. jedzących mięso, wegetarian i wegan.

Uwagi

Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 2-3 liście sałaty radicchio (105 g)
  • ½ średniej czerwonej papryki (115 g)
  • ½ średniej białej papryki (115 g)
  • ½ ogórka długiego (90 g)
  • 4-5 rzodkiewek (75 g)

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • 1 łyżka wody (10 ml)
  • 1 szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Chłodnik truskawkowy

Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >