Sałatka bazowa
Sałatka bazowa
Przygotowanie
- Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
- Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
- Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
- Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób będących na różnych dietach, np. jedzących mięso, wegetarian i wegan.
Uwagi
Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”.
Autor
Lista składników
- 2-3 liście sałaty lodowej (120 g)
- 2-3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 2-3 liście sałaty radicchio (105 g)
- ½ średniej czerwonej papryki (115 g)
- ½ średniej białej papryki (115 g)
- ½ ogórka długiego (90 g)
- 4-5 rzodkiewek (75 g)
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
- 1 łyżka wody (10 ml)
- 1 szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Salsa pomidorowa
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka warzywna
Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy na średnim ogniu przez 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną dymkę….
WIĘCEJ >Spaghetti wielowarzywne
Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Warzywa kroimy w paski Cukinię i białą rzodkiew trzemy na tarce spiralnej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem Nodsmażamy 2 min Dodajemy pociętą marchew, pietruszkę i zasmażamy…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >