logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka bazowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d70c3de-0d08-4891-ae8e-a15f84d0b26b

Sałatka bazowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d70c3de-0d08-4891-ae8e-a15f84d0b26b

Przygotowanie

  • Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
  • Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
  • Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
  • Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.

Uwagi

Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób o różnych dietach np. jedzących mięso, wegetarian i wegan. Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”. Warto także zaproponować gościom nasiona jak chociażby słonecznik i pestki dyni.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej
  • 2-3 liście sałaty radicchio
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • ½ średniej białej papryki
  • ½ ogórka długiego lub 2 małe gruntowe
  • 4-5 rzodkiewek

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym (…)

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >

Zebra bananowa

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąką jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl