Sałatka bazowa
Sałatka bazowa
Przygotowanie
- Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
- Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
- Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
- Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób będących na różnych dietach, np. jedzących mięso, wegetarian i wegan.
Uwagi
Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”.
Autor
Lista składników
- 2-3 liście sałaty lodowej (120 g)
- 2-3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 2-3 liście sałaty radicchio (105 g)
- ½ średniej czerwonej papryki (115 g)
- ½ średniej białej papryki (115 g)
- ½ ogórka długiego (90 g)
- 4-5 rzodkiewek (75 g)
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
- 1 łyżka wody (10 ml)
- 1 szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z kalafiorem i cieciorką
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka
Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.
WIĘCEJ >