fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka bazowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5d70c3de-0d08-4891-ae8e-a15f84d0b26b-1

Sałatka bazowa

Przygotowanie

  • Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu.
  • Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki.
  • Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć.
  • Układamy warzywa na sałacie i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sałatka bazowa to dobry pomysł na spotkanie towarzyskie osób będących na różnych dietach, np. jedzących mięso, wegetarian i wegan.

Uwagi

Obok talerza z sałatką można w osobnych naczyniach podać np. ser sałatkowy, mozzarellę, ciecierzycę czy kotleciki „falafel”.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2-3 liście sałaty lodowej (120 g)
  • 2-3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 2-3 liście sałaty radicchio (105 g)
  • ½ średniej czerwonej papryki (115 g)
  • ½ średniej białej papryki (115 g)
  • ½ ogórka długiego (90 g)
  • 4-5 rzodkiewek (75 g)

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny (10 ml)
  • 1 łyżka wody (10 ml)
  • 1 szczypta kurkumy, papryka słodka czerwona, koperek
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >