fbpx
logo
Szukaj
open close

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b7416ba-ae3c-48e2-993e-c4ca4bc293d6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku
  • Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do blendera i blendujemy do momentu, aż kalafior wyglądem będzie przypominał ryż
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kalafior, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Następnie dolewamy mleko i blendujemy na konsystencję purée
  • Na talerz kładziemy rybę, a obok nakładamy purée z kalafiora

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pstrąga.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (200 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (180 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Mleko kokosowe (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywna misa Buddy

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…

WIĘCEJ >

Potrawka z indykiem i jarmużem

Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Jarmuż rwiemy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, czosnek oraz przyprawy…

WIĘCEJ >

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >