fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b7416ba-ae3c-48e2-993e-c4ca4bc293d6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku
  • Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do blendera i blendujemy do momentu, aż kalafior wyglądem będzie przypominał ryż
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kalafior, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Następnie dolewamy mleko i blendujemy na konsystencję purée
  • Na talerz kładziemy rybę, a obok nakładamy purée z kalafiora

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pstrąga.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (200 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (180 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Mleko kokosowe (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl Pina Colada

Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Grapefruit

Grapefruita umyć i obrać Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >