fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0b7416ba-ae3c-48e2-993e-c4ca4bc293d6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pstrąg pieczony z tymiankiem i cytryną z dodatkiem purée z kalafiora

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Rybę nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Na rybę kładziemy tłuszcz, a do środka wkładamy plastry cytryny i gałązkę tymianku
  • Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do blendera i blendujemy do momentu, aż kalafior wyglądem będzie przypominał ryż
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kalafior, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do miękkości)
  • Następnie dolewamy mleko i blendujemy na konsystencję purée
  • Na talerz kładziemy rybę, a obok nakładamy purée z kalafiora

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pstrąga.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (200 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (180 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Mleko kokosowe (40 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >

Cytrynowy dżem z cukinii

Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości) Dodajemy…

WIĘCEJ >

Smażony ryż z imbirem, chili i orzechami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Chili i zieleninę drobno siekamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ryż przenosimy do naczynia…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…

WIĘCEJ >