fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pstrąg pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacacc419-8dcf-493c-bcb1-22362142de66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pstrąg pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy
  • Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i układamy ryby na talerzu
  • Następnie polewamy ryby tłuszczem (oliwą) i posypujemy solą, a pomiędzy wkładamy gałązkę rozmarynu
  • Czosnek obieramy i układamy na rybach
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod zimną wodą, a następnie kroimy w jak najcieńsze plastry
  • Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami ziemniaków
  • Ziemniaki skrapiamy jeszcze odrobiną tłuszczu i posypujemy solą
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy
  • Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, a na ziemniaki przenosimy ryby wraz z dodatkami
  • Pomiędzy ryby układamy brokuły i pomidorki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy w temp. 200 st. C z funkcją grzania góra-dół)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Instrukcję wypatroszenia pstrąga znajdziesz na YouTube pod hasłem „Jak wypatroszyć pstrąga”.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (460 g)
  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Brokuł (160 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (80 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek - mały, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Deser parfait z miksem owoców

Do miski wkładamy durszlak, a na durszlak przenosimy owoce i pozostawiamy do rozmrożenia (sok zachowujemy) Do rondla wlewamy odrobinę soku z owoców, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy, po czym podgrzewamy sos na średnim…

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >

Jajecznica, parówki i boczek

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Rozgrzewamy osobną patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >