fbpx
logo
Szukaj
open close

Pstrąg pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacacc419-8dcf-493c-bcb1-22362142de66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pstrąg pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy
  • Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i układamy ryby na talerzu
  • Następnie polewamy ryby tłuszczem (oliwą) i posypujemy solą, a pomiędzy wkładamy gałązkę rozmarynu
  • Czosnek obieramy i układamy na rybach
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod zimną wodą, a następnie kroimy w jak najcieńsze plastry
  • Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami ziemniaków
  • Ziemniaki skrapiamy jeszcze odrobiną tłuszczu i posypujemy solą
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy
  • Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, a na ziemniaki przenosimy ryby wraz z dodatkami
  • Pomiędzy ryby układamy brokuły i pomidorki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy w temp. 200 st. C z funkcją grzania góra-dół)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Instrukcję wypatroszenia pstrąga znajdziesz na YouTube pod hasłem „Jak wypatroszyć pstrąga”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (460 g)
  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Brokuł (160 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (80 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek - mały, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Śmietana z malinami

Do miski nakładamy śmietanę i posypujemy malinami

WIĘCEJ >

Jaja sadzone

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >