fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pstrąg pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacacc419-8dcf-493c-bcb1-22362142de66
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pstrąg pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy
  • Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i układamy ryby na talerzu
  • Następnie polewamy ryby tłuszczem (oliwą) i posypujemy solą, a pomiędzy wkładamy gałązkę rozmarynu
  • Czosnek obieramy i układamy na rybach
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod zimną wodą, a następnie kroimy w jak najcieńsze plastry
  • Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami ziemniaków
  • Ziemniaki skrapiamy jeszcze odrobiną tłuszczu i posypujemy solą
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy
  • Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, a na ziemniaki przenosimy ryby wraz z dodatkami
  • Pomiędzy ryby układamy brokuły i pomidorki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy w temp. 200 st. C z funkcją grzania góra-dół)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Instrukcję wypatroszenia pstrąga znajdziesz na YouTube pod hasłem „Jak wypatroszyć pstrąga”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (460 g)
  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Brokuł (160 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (80 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek - mały, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >