fbpx
logo
Szukaj
open close

Pstrąg pieczony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cacacc419-8dcf-493c-bcb1-22362142de66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pstrąg pieczony z warzywami

Przygotowanie

  • Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy
  • Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Każdą rybę z jednej strony nacinamy kilka razy pod skosem, a następnie do środka wkładamy tłuszcz (masło) oraz plastry cytryny i układamy ryby na talerzu
  • Następnie polewamy ryby tłuszczem (oliwą) i posypujemy solą, a pomiędzy wkładamy gałązkę rozmarynu
  • Czosnek obieramy i układamy na rybach
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod zimną wodą, a następnie kroimy w jak najcieńsze plastry
  • Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy plastrami ziemniaków
  • Ziemniaki skrapiamy jeszcze odrobiną tłuszczu i posypujemy solą
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy
  • Blachę z ziemniakami wyciągamy z piekarnika, a na ziemniaki przenosimy ryby wraz z dodatkami
  • Pomiędzy ryby układamy brokuły i pomidorki
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy w temp. 200 st. C z funkcją grzania góra-dół)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Instrukcję wypatroszenia pstrąga znajdziesz na YouTube pod hasłem „Jak wypatroszyć pstrąga”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Pstrąg potokowy (świeży) (460 g)
  • Pomidor koktajlowy (400 g)
  • Brokuł (160 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (80 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek - mały, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a (…)

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym (…)

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek (…)

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >