logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba950558-9c4d-473f-ab70-3a0dfdc4b584

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
  • Wypłukać w środku i na zewnątrz
  • Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
  • Posolić, popieprzyć
  • Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
  • Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
  • Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
  • Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
  • Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Posypujemy krążkami cebuli
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
  • Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę 

Uwagi

Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na jakąś blaszkę/naczynie żaroodporne i w nim zapiekać

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 okoń morski
  • 1 pomidor
  • 60 g ryżu basmati / jaśminowego
  • 2-3 liście sałaty strzępiastej
  • ⅓ papryki czerwonej
  • ⅓ ogórka zielonego
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki sosu vinaigrette 
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać (…)

WIĘCEJ >

Sałata z owocami morza, truskawkami i czereśniami

Na suchą, gorącą patelnię wrzucamy owoce morza, po chwili dodajemy tłuszcz Lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy 2 min Sałatę kładziemy (…)

WIĘCEJ >

Kiełbasa parzona

½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i (…)

WIĘCEJ >

Frytki z marchewki

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na frytki. Dodajemy przyprawy. Warzywa smażymy aż zmiękną.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl