fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba950558-9c4d-473f-ab70-3a0dfdc4b584-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
  • Wypłukać w środku i na zewnątrz
  • Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
  • Posolić, popieprzyć
  • Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
  • Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
  • Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
  • Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
  • Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Posypujemy krążkami cebuli
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
  • Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blachę lub do naczynia żaroodpornego i w nim zapiekać.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (świeży) (170 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Okoń morski (labraks) (100 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Ryż basmati (60 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >