fbpx
logo
Szukaj
open close

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba950558-9c4d-473f-ab70-3a0dfdc4b584-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
  • Wypłukać w środku i na zewnątrz
  • Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
  • Posolić, popieprzyć
  • Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
  • Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
  • Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
  • Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
  • Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Posypujemy krążkami cebuli
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
  • Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blachę lub do naczynia żaroodpornego i w nim zapiekać.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor (170 g)
  • Sałata rzymska (105 g)
  • Okoń morski (labraks) (100 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Ogórek długi (60 g)
  • Ryż basmati (60 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaglanka z borówkami i płatkami migdała

Kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść borówek i posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >