fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba950558-9c4d-473f-ab70-3a0dfdc4b584-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
  • Wypłukać w środku i na zewnątrz
  • Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
  • Posolić, popieprzyć
  • Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
  • Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
  • Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
  • Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
  • Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Posypujemy krążkami cebuli
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
  • Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę 

Rady dietetyka

Można użyć innego rodzaju rodzaju rybę, np. pstrąga. Wówczas pozostanie taki sam.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blaszkę lub naczynie żaroodporne i w nim zapiekać.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 okoń morski (ok. 100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery wołowe z pieczonymi burakami

Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Pudding z owocami

Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >