Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą
Przygotowanie
- Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
- Wypłukać w środku i na zewnątrz
- Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
- Posolić, popieprzyć
- Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
- Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
- Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
- Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
- Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
- Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
- W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
- Przygotowujemy sałatkę
- Sałatę drzemy w palcach
- Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
- Ogórka kroimy w półksiężyce
- Posypujemy krążkami cebuli
- Polewamy sosem vinaigrette
- Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
- Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę
Rady dietetyka
Można użyć innego rodzaju rodzaju rybę, np. pstrąga. Wówczas pozostanie taki sam.
Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blaszkę lub naczynie żaroodporne i w nim zapiekać.
Autor
Lista składników
- 1 okoń morski (ok. 100 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
- ⅓ ogórka zielonego (60 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burgery wołowe z pieczonymi burakami
Burgery wołowe: Wycisnąć czosnek przez praskę, posiekać natkę pietruszki. Wymieszać z mięsem. Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i smażyć na nim burgery (płaskie kotlety) po 2-2,5 minuty z każdej strony. Pieczone buraki: Nastawić piekarnik…
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >Ciasto bez jaj (marchewkowe)
Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…
WIĘCEJ >