fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cba950558-9c4d-473f-ab70-3a0dfdc4b584-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Przygotowanie

  • Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać)
  • Wypłukać w środku i na zewnątrz
  • Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda
  • Posolić, popieprzyć
  • Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
  • Rozgrzać patelnie (z metalową rączką)
  • Smażyć po 5 minut z jednej strony i z drugiej strony
  • Pomidor pokroić w grube plastry i położyć na rybę
  • Wkładamy patelnię z rybą do piekarnika na 20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 min (należy spróbować czy już jest miękki)
  • Przygotowujemy sałatkę
  • Sałatę drzemy w palcach
  • Paprykę kroimy w kostkę, lub paseczki
  • Ogórka kroimy w półksiężyce
  • Posypujemy krążkami cebuli
  • Polewamy sosem vinaigrette
  • Ugotowany, odcedzony ryż kładziemy obok sałatki
  • Na ryżu kładziemy ugotowaną rybę 

Rady dietetyka

Można użyć innego rodzaju rodzaju rybę, np. pstrąga. Wówczas pozostanie taki sam.

Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu odpowiadają Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli mamy patelnię z plastikową rączką, to nie wolno jej włożyć do piekarnika – wówczas plastik się stopi. W takim przypadku należy ostrożnie przełożyć rybę z patelni na blaszkę lub naczynie żaroodporne i w nim zapiekać.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 okoń morski (ok. 100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 4 łyżki ryżu basmati/jaśminowego (60 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • ⅓ ogórka zielonego (60 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z dynią piżmową

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy cynamonem i dusimy około 10 minut.

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >