Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami
Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety
- Na papier układamy filety i posypujemy z każdej strony przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i tłuszczem, a na wierzch wyciskamy przez praskę czosnek
- Pomidorki kroimy na pół
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- Cytrynę kroimy w pół plastry
- Warzywa i cytrynę układamy obok ryby, a następnie przykrywamy blachę folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem makreli.
Autor
Lista składników
- Makrela (świeża) (500 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Marchew (90 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wolnowarzona karkówka z cukinią
Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-pistacjowa
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >