fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c470683cd-ed3c-492a-8747-c215659a9718
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety
  • Na papier układamy filety i posypujemy z każdej strony przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i tłuszczem, a na wierzch wyciskamy przez praskę czosnek
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w pół plastry
  • Warzywa i cytrynę układamy obok ryby, a następnie przykrywamy blachę folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem makreli.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makrela (świeża) (500 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątróbka z boczkiem z patelni

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Boczek kroimy w drobną kostkę Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Mandarynka

Mandarynki umyć i obrać

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tuńczykiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ciasto rozmrażamy przez ok. 10 minut (ciasto nie może być zbyt miękkie, ponieważ ciężko będzie je pokroić) Następnie przekrajamy arkusz ciasta na 4…

WIĘCEJ >