fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c470683cd-ed3c-492a-8747-c215659a9718
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety
  • Na papier układamy filety i posypujemy z każdej strony przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i tłuszczem, a na wierzch wyciskamy przez praskę czosnek
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w pół plastry
  • Warzywa i cytrynę układamy obok ryby, a następnie przykrywamy blachę folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem makreli.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makrela (świeża) (500 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…

WIĘCEJ >

Grillowana cukinia z wędzonymi wędlinami

Cukinię umyć i pokroić w plastry Rozgrzać patelnię z tłuszczem Usmażyć plastry cukinii z każdej strony Pomidorki przekroić na pół Paprykę pokroić w paski Z cykorii porozdzielać liście Usmażoną cukinię położyć na talerzu Obok położyć…

WIĘCEJ >

Chleb żytni z masłem

Kromki chleba smarujemy masłem

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >