fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c470683cd-ed3c-492a-8747-c215659a9718
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety
  • Na papier układamy filety i posypujemy z każdej strony przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i tłuszczem, a na wierzch wyciskamy przez praskę czosnek
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w pół plastry
  • Warzywa i cytrynę układamy obok ryby, a następnie przykrywamy blachę folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z użyciem makreli.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makrela (świeża) (500 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Marchew (90 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >