Pieczony mintaj z papryczkami padron
Pieczony mintaj z papryczkami padron
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
- Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny
- W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je oliwą
- Oba naczynia wkładamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy rybę w towarzystwie papryczek
Autor
Lista składników
- 150 g polędwicy z mintaja
- 150 g papryczek padrón
- 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee (ok. 15 g)
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku (5 g)
- 3 plasterki cytryny (30 g)
- 2 łyżka oliwy z oliwek (20 ml)
- 1 szczypta soli himalajska (1 g)
- 1 szczypta pieprzu czarnego (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca wołowina
Wodę zagotowujemy w garnku z anyżem, chilli, imbirem, cynamonem, zielem angielskim i goździkami. Po 10 minutach wyjmujemy przyprawy a do wywaru dodajemy mieloną wołowinę. Paprykę kroimy w kostkę i łączymy z wołowiną. Całość gotujemy aż…
WIĘCEJ >Kurczak w białym chilli na rosole
Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…
WIĘCEJ >Stek wołowy z grillowaną cukinią
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…
WIĘCEJ >