Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Przygotowanie
- Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy
- Dodajemy gałkę muszkatołową
- Dusimy 10 min na małym ogniu
- Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
- Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
- Cytryną skrapiamy łososia
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Batat (230 g)
- Łosoś atlantycki (świeży) (200 g)
- Szpinak (200 g)
- Cebula (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…
WIĘCEJ >Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >Migdałowy serek „feta”
Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…
WIĘCEJ >Galaretka drobiowa z warzywami
Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…
WIĘCEJ >