fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d4ca385-540a-41cc-a01a-f8a980fbbd89-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Przygotowanie

  • Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dusimy 10 min na małym ogniu
  • Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
  • Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
  • Cytryną skrapiamy łososia 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli zdecydujemy się na użycie mrożonego szpinaku, pamiętajmy by wyjąć go wcześniej z zamrażarki, by rozmroził się. Można także wykorzystać świeży szpinak.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z łososia (200 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 batat (ok. 230 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Sałatka z sarniną i boczkiem

Sarnina Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty,…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >