fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d4ca385-540a-41cc-a01a-f8a980fbbd89-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Przygotowanie

  • Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dusimy 10 min na małym ogniu
  • Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
  • Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
  • Cytryną skrapiamy łososia 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli zdecydujemy się na użycie mrożonego szpinaku, pamiętajmy by wyjąć go wcześniej z zamrażarki, by rozmroził się. Można także wykorzystać świeży szpinak.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z łososia (200 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 batat (ok. 230 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki jaglane

Składniki mieszamy razem do uzyskania ciasta o płynnej konsystencji (nie może być za rzadka) Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze łyżkę mąki Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki, na tłuszczu lub bez dodatku tłuszczu

WIĘCEJ >

Agrest

Agrest umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Kurczak w białym chilli na rosole

Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…

WIĘCEJ >

Czernina, czarna polewka

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę  W garnku rozpuszczamy tłuszcz i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min Zalewamy rosołem Wątróbkę i serca kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Śliwki i morele kroimy…

WIĘCEJ >