fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d4ca385-540a-41cc-a01a-f8a980fbbd89-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Przygotowanie

  • Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dusimy 10 min na małym ogniu
  • Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
  • Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
  • Cytryną skrapiamy łososia 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (200 g)
  • Szpinak (świeży) (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłko pieczone z owocami z sosem bananowo – kokosowym

Włączyć piekarnik na 190 stopni Z jabłka odcinamy wierzch od strony ogonka (tak z 0,5 cm grubości) Wydrążamy środek jabłka za pomocą łyżeczki, lub specjalnej kulkownicy do owoców Do wydrążonego jabłka włożyć owoce, dodać łyżkę…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >