fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d4ca385-540a-41cc-a01a-f8a980fbbd89-1

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Przygotowanie

  • Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dusimy 10 min na małym ogniu
  • Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
  • Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
  • Cytryną skrapiamy łososia 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeśli zdecydujemy się na użycie mrożonego szpinaku, pamiętajmy by wyjąć go wcześniej z zamrażarki, by rozmroził się. Można także wykorzystać świeży szpinak.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z łososia (200 g)
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee, smalcu gęsiego lub oleju kokosowego (30 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 batat (ok. 230 g)
  • ½ cytryny (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na skos (2-3 nacięcia) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pomidorki kroimy na połówki Połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >