fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7d4ca385-540a-41cc-a01a-f8a980fbbd89-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Przygotowanie

  • Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia)
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy
  • Dodajemy gałkę muszkatołową
  • Dusimy 10 min na małym ogniu
  • Bataty obieramy, kroimy w cząstki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 25 min, aż będą miękkie jak ziemniaki
  • Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy łososia
  • Smażymy po 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerz nakładamy szpinak, obok bataty i łososia
  • Cytryną skrapiamy łososia 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie używamy pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej. Sprawdź każdy składnik przepisu pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Łosoś atlantycki (świeży) (200 g)
  • Szpinak (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą paprykę Przecedzamy przez sitko do podstawionego naczynia Warzywa kroimy w plasterki, a mięso na drobne…

WIĘCEJ >