fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fale z pstrągiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-14
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fale z pstrągiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy tłuszcz (olej) oraz wybijamy jaja i całość zagniatamy na gładkie ciasto
  • Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, którą następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Rybę rozdrabniamy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ogórka i dusimy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy rybę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i śmietanę, cały czas mieszając
  • Stolnicę podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto, a następnie kroimy na wąskie paski
  • Powstały makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, dodajemy sos i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (300 g)
  • Pstrąg potokowy wędzony (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >

Portobello z warzywami i serem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pieczarki dokładnie oczyszczamy i odcinamy nóżki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >