Fale z pstrągiem
Fale z pstrągiem
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy tłuszcz (olej) oraz wybijamy jaja i całość zagniatamy na gładkie ciasto
- Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, którą następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut
- Ogórka kroimy w pół plastry
- Cebulę obieramy i kroimy w talarki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Rybę rozdrabniamy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ogórka i dusimy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy rybę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
- Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i śmietanę, cały czas mieszając
- Stolnicę podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto, a następnie kroimy na wąskie paski
- Powstały makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy makaron, dodajemy sos i całość posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.
Danie możesz opcjonalnie posypać tartym serem.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Pstrąg potokowy wędzony (300 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Cebula (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłka z malinami i malinowym miodem
Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i mieszamy Do miski z sosem przenosimy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20-30 minut…
WIĘCEJ >Dziecięcy pancake – miś
Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i miętą) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z gruszki wycinamy…
WIĘCEJ >Rostbef w musztardzie Dijon
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso wkładamy do formy do pieczenia Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut Ziemniaki…
WIĘCEJ >