fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fale z pstrągiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f96e98f-ba3b-4a77-a944-f9bcebaf806b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Fale z pstrągiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy tłuszcz (olej) oraz wybijamy jaja i całość zagniatamy na gładkie ciasto
  • Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, którą następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Rybę rozdrabniamy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ogórka i dusimy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy rybę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i śmietanę, cały czas mieszając
  • Stolnicę podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto, a następnie kroimy na wąskie paski
  • Powstały makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, dodajemy sos i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Danie możesz opcjonalnie posypać tartym serem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Pstrąg potokowy wędzony (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i mieszamy Do miski z sosem przenosimy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20-30 minut…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – miś

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami i miętą) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z gruszki wycinamy…

WIĘCEJ >

Rostbef w musztardzie Dijon

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso wkładamy do formy do pieczenia Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut Ziemniaki…

WIĘCEJ >