fbpx
logo
Szukaj
open close

Fale z pstrągiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9f96e98f-ba3b-4a77-a944-f9bcebaf806b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fale z pstrągiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy tłuszcz (olej) oraz wybijamy jaja i całość zagniatamy na gładkie ciasto
  • Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, którą następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Ogórka kroimy w pół plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w talarki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Rybę rozdrabniamy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ogórka i dusimy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy rybę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i śmietanę, cały czas mieszając
  • Stolnicę podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto, a następnie kroimy na wąskie paski
  • Powstały makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie jędrny), a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy makaron, dodajemy sos i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych ryb.

Danie możesz opcjonalnie posypać tartym serem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Pstrąg potokowy wędzony (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pstrąg pieczony z warzywami

Ryby patroszymy i dokładnie oczyszczamy Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym Każdą rybę z jednej strony nacinamy (…)

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym (…)

WIĘCEJ >

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i (…)

WIĘCEJ >

Śledzie w pomidorach

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Karp w sosie rodzynkowym z ziemniakami

Rybę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem z czajnika Po 8-10 sekundach odlewamy wodę i zalewamy zimną wodą z kranu (…)

WIĘCEJ >