fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śledzie w pomidorach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz20-1-6

Śledzie w pomidorach

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę
  • Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min
  • Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy śledzie, mieszamy
  • Odstawiamy na minimum 12 godz.

Rady dietetyka

1 porcja to około 200 g śledzi.

Uwagi

Jeśli szukasz innych śledziowych przepisów zajrzyj do powiązanych przepisów. Pamiętaj by sprawdzić w nich składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 500 g śledzi marynowanych
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (30 g), najlepiej w słoiku
  • 2 cebule (200 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Warzywa z curry

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2-4 minuty, a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >