Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Przygotowanie
- Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy)
- Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski
- Wkładamy ryby do miski
- Wlewamy oliwę i ocet, lekko pieprzymy
- Cebulę kroimy w krążki, wkładamy na sito i przelewamy szklanką wrzątku (najlepiej prosto z czajnika), odcedzamy i dodajemy do śledzi
- Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do ryb
- Mieszamy
- Odstawiamy na 24 godz. (mogą stać w lodówce 4-5 dni)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego. Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia śledzi w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g solonych śledzi
- 25 ml octu jabłkowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- 1 cebula (100 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kaszy gryczanej
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w…
WIĘCEJ >Wołowina w curry z cukinią
Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…
WIĘCEJ >